RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Експерти пояснили, що не так з переданими із США безпілотниками для бійців АТО

В Україні розгорівся гучний скандал через інформацію про те, що американські безпілотники Raven, передані українським військовим за Донбасі, виявилися неефективними в умовах АТО.

"Це досить давня модель, яка працює на аналогових каналах зв'язку, що робить БПЛА уразливими для РЕБ (засоби радіоелектронної боротьби. - "Апостроф"). Але суть навіть не в цьому. На безриб'ї, звичайно, і рак риба, адже виходячи з того, в якому стані знаходиться українська аеророзвідка, зрозуміло що ці безпілотники свою певну функцію виконують, але вони застаріли добрих років 5 тому. Наприклад, у вас є смартфон, а є чорно-біла Нокіа. В принципі, з чорно-білою Нокії теж можна зв'язатися або відправити смс, але для функцій, які затребувані в сучасному світі, вона вже не підходить. Вже розбито і знищено досить багато апаратів такого типу і це факт", - сказала в коментарі "Апострофу" керівник українського Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

Варто нагадати, що безпілотники Raven були розроблені на початку 2000-х років. Американські військові використовували їх в Афганістані, Іраку і Сомалі.

"Такі безпілотники зручні для вирішення тактичних завдань коли йде війна проти талібів або бойовиків в Афганістані або в інших регіонах, де немає протидії БПЛА. А ми боремося з противником, у якого дуже великі технічні можливості. Важливо розуміти, що Російська Федерація має досить величезні ресурси використання різних засобів радіоелектронної боротьби для придушення різного роду безпілотників. І ці ресурси вони активно застосовують на території України. Тому справа не тільки в безпілотниках, хоча вони дійсно аналогові. Не тільки американські Raven використовуються ЗСУ. Літають і інші безпілотники і теж вони падають і де виявляються неефективними", - пояснив "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антон Міхненко.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа" Старий "ворон": чому американські безпілотники Raven марні в Україні.