RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Арбітраж в Гаазі виніс рішення щодо активів Коломойського і ПриватБанку у Криму

Міжнародний арбітраж у Гаазі постановив, що згідно з двосторонньою інвестиційним договором (ДІД), Росія зобов'язана захищати українських інвесторів у окупованому Криму. Про повідомляє УНІАН з посиланням на IA Reporter.

Зокрема, арбітри визнали принцип, згідно з яким Росія може нести відповідальність, відповідно до ДІД між Україною і Росією, за порушення прав інвесторів на Кримському півострові після того, як Росія підписала укази про включення спірної території до складу Російської Федерації.

Мабуть, це перший випадок, коли суд постановив продовжити захист ДІД при таких обставинах.

Правові нововведення відбулися в справах Ігоря Коломойського і ТОВ "Аеропорт "Бельбек"проти Росі, та "Приватбанк" і "Фінілон"проти Росії.

Трибунал ухиляється від рішення з питання про законність окупації і анексії, але вважає їх дійсними - з юридичними наслідками згідно ДІД.

Трибунали встановив, що Російська Федерація має зобов'язання щодо захисту українських інвесторів в Криму в рамках ДІД між Україною і Росією починаючи з 21 березня 2014 року. Хоча заявники наполягали на більш ранньому терміні через окупацію цієї території Росією, суд встановив термін 21 березня 2014 року, дату підписання президентом Росії Володимиром Путіним указів про включення Криму до складу РФ.

Арбітри постановили, що захист згідно ДІД застосовний до заявників у зв'язку з передбачуваним порушенням прав на їхні відповідні інвестиції у банківські підприємства і комерційний аеропорт в Криму.

Як зазначає IAReporter, схоже, що арбітри ухилилися від складного питання про законність російської окупації і анексії Криму, замість цього вони зосередилися на дійсності окупації і послідовному виведення про те, що Росія повинна нести відповідальність за захист українських інвесторів на цій території.

Держава Україна втрутилося в арбітраж як третя сторона і представило свої аргументи, в тому числі ті, які представляють окупацію як незаконну, але, в кінцевому рахунку, таку, що відбулася (в результаті чого Росія повинна нести відповідальність за захист українських інвесторів відповідно до ДІД).

Примітно, що в кінці 2016 року зазнає труднощі "Приватбанк" був націоналізований України, внаслідок чого, схоже, положення України в цьому конкретному справі по ДІД змінилося.

Тривають, щонайменше, п'ять інших справ по ДІД між Україною і Росією, пов'язаних з подіями в Криму, рішення очікуються. Ряд інших позовів, пов'язаних з Кримом, також знаходяться на арбітражному розгляді з такого самого договору у інших трибуналах.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Росія лідирує за обсягами інвестування в Україну.