RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Прикидаються патріотами: Портников вказав на сумну тенденцію в Україні

Значна частина українців тільки прикидаються патріотами з конформізму і вигод, які можна з цього отримати на даному етапі української історії.

Таку думку висловив журналіст Віталій Портніков у своїй колонці на "Лівому березі", коментуючи інтерв'ю матері захопленого на Донбасі російського військовослужбовця Віктора Агєєва Світлани.

За словами Портнікова, росіяни щиро підтримують режим президента РФ Володимира Путіна, і в цьому полягає ключова відмінність Россі від України.

"Саме тому Росія принципово не реформується, як не реформується пекло. Українська проблема в тому, що це пекло - всередині нас самих. І це не пекло "русского мира", це пекло радянської цивілізації з її двозначністю або троємисленням. Найнебезпечніше - це запевнити себе, що після нападу Росії на Україну наше суспільство враз "видужало", остаточно відмовилося від сприйняття радянських цінностей.

Звичайно, видужали і видужуючих чимало. Але тих, що прикидаються більше, набагато більше. Прикидаються українцями. Прикидаються європейцями. Прикидаються патріотами. Прикидаються просто тому, що зараз так вигідно, що така влада, що, врешті-решт, на чужих цінностях можна заробити свої гроші - на патріотичних гаслах, на боротьбі з корупцією, на прайдах", - вважає Портніков.

За його словами, якщо зміниться влада і до керівництва країною прийдуть популісти і угодовці, то маса "патріотичних" журналістів активістів, політиків і простих громадян займуть протилежну позицію.

"Все, що зараз поки що не надто сміливо проривається назовні, як лайно з несправною каналізації (на кшталт обурення через "насильницьку українізацію", "дурною декомунізації", небажання впускати улюблених артистів і влаштовувати улюблені фестивалі за улюблені гроші) - все це враз стане мейнстрімом, а олігархічні телеканали стануть запевняти нас, що це лайно і є справжній запах Батьківщини. і не тільки телеканали. Звичайні люди теж. так було в Росії на моїх очах - і так може легко трапитися тут", - написав журналіст.

Єдиний спосіб уникнути такого розвитку подій - змінити правила настільки, що зло вже не зможе перемогти, бо не буде сприйматися як "своє" наступними поколіннями українців.

"Але для цього потрібно виконати дуже багато важкої і невдячної роботи. Роботи, яка не всім тут сподобається. Роботи, яка може не завжди заслуговувати схвалення і заохочення наших західних партнерів, які просто не розуміють, як далеко зайшла хвороба. Але роботи необхідної і простої. Потрібно навчитися жити не по брехні. це не мої слова, це слова Солженіцина, сказані ще 44 роки тому і звернені в першу чергу до росіян, до росіян.

У них не вийшло, у самого Солженіцина не вийшло. Але у нас повинно вийти. Брехня не може бути Батьківщиною ", - підсумував Портников.

Нагадаємо, раніше Віталій Портніков назвав причини постійної залучення Москви у підрив підвалин західної демократії.