RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Колишній в'язень Кремля розповів, як в Криму розчарувалися життям після окупації Росією

Колишній російський політв'язень і заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз розповів про потужні проукраїнські настрої серед ув'язнених в Криму.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

Відповідно до його слів, "при Україні" люди "могли розраховувати на якусь справедливість, а тут просто їх пачками садять - і моїх співвітчизників теж".

Таким чином, розповів Чийгоз, серед ув'язнених швидко поширилися проукраїнські настрої.

"Через деякий час вже були одкровення такі, що вони висловлювали свою відразу цією окупацією. Наприклад, кричать у в'язниці "Слава Україні", а у відповідь йде "Аллаху Акбар", - зазначив він.

Також, за словах заступника голови Меджлісу, більшість в'язнів запевняли, що не ходили на "референдум".

"А про "референдум" так взагалі - з понад двох тисяч ув'язнених, може бути, одиниці мовчали, а інші говорили, що вони не ходили на цей "референдум". Я не хочу сказати, що всі щиро говорили, але це позиція. Може, хтось якимось чином взяв участь, але вже не хоче бути учасником цього свавілля. Тому вони кажуть, що не ходили і взагалі не сприймають. Ось так змінювалося [ставлення] поступово, знову-таки, тому що Україна міцніла", - розповів він.

Також Чийгоз зазначив, що, нарешті, Україна стає по-справжньому незалежною, що дуже розлютило російських силовиків.

"Дуже внутрішньо приємно відчувати, що через 25 років ця держава знаходить справжні риси незалежності. Незалежність - це ж не декларація політиків, які не пишномовні слова. Це дії. Я навіть через російське телебачення бачив, що основні напрямки, до яких завжди прагнуло більшість суспільства України - це євроінтеграція, безвіз, інтеграція з НАТО. Через ненависть російських структур - МЗС, уряду, адміністрації президента - я бачив, що вони просто в ступорі від того, що Україна - вже частина Європи. Саме через це вони війну тут почали", - заявив Чийгоз.

Саме збільшення сили України, вважає Чийгоз, допоможе повернути Крим і отримати підтримку Заходу.

Детальніше читайте в інтерв'ю колишнього політв'язня "Апострофу" У Криму - терор, там кожен день гинуть люди - Ахтем Чийгоз про в'язницю, Путіна і причини війни проти України.