RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Все треба робити самому: колишні в'язні бойовиків ДНР-ЛНР розповіли про серйозні проблеми з документами

Українцям, які в грудні минулого року були звільнені з полону терористичних "ДНР-ЛНР" довелося зіткнутися з труднощами при отриманні нових документів і оформленні грошової допомоги.

Про це вони розповіли "Апострофу".

Так, Едуарду Нєдєляєву не вдалося відновити документи в Києві.

"Для відновлення документів довелося побігати. Коли я вийшов на волю, у мене крім простроченого паспорта з документів нічого не було. У Києві я в три місця бігав, але мене завернули – сказали їхати в Сєвєродонецьк і там вирішувати ці питання. Я поїхав туди, а там в паспортному столі сказали, що допоможуть, якщо у мене будуть якісь інші документи, що підтверджують особу", - каже Нєдєляєв.

Йому довелося проходити медичну комісію, здавати іспити для одержання прав і отримувати витяг з реєстру виборців. Тільки після цього колишньому в'язню бойовиків вклеїли фото в паспорт, видали ідентифікаційний код. Вже в Києві з повним пакетом документів Нєдєляєву нарешті-таки оформили довідку переселенця. Всі ці кроки він робив самотужки.

Волонтер громадської організації "Блакитний птах" Анна Мокроусова повідомила, що деяким із звільнених досі так і не вдалося отримати паспорт.

"Є хлопці, в яких немає паспорта, і я не знаю, чи зможуть вони взагалі отримати ці кошти. У нас є, наприклад, хлопець, якому в місцевій адміністрації сказали, що він зможе отримати заявку на отримання паспорта тільки за кілька місяців, а поки це все буде робитися, півроку і мине", - говорить вона.

У свою чергу звільнений Ігор Кононенко зіткнувся з тим, що у нього не прийняли документи на отримання грошової допомоги від держави.

"Я пішов подавати документи на отримання грошей, звертався у Волноваському районі, але мені чиновники сказали, мовляв, приходьте пізніше, вони нічого ще не знають, що і як робити, не готові приймати таких заяв, їм потрібно щось там дізнаватися. Для них це, напевно, інновація. Хоча в Маріуполі, я знаю, люди здали документи, але грошей ніхто поки не отримав. Випустили з полону – і то добре", - повідомляє він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Три обіцянки влади: як виживають українці, звільнені з полону на Донбасі.