RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Держава не справляється: зроблено гучну заяву щодо загрози самосудів в Україні

Відомий волонтер і громадський діяч Роман Сініцин вважає, що в Україні на тлі бездіяльність правоохоронної системи йде справа до появи самосудів.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"По тому ж Крисіну. Людина підозрюється в співучасті у вбивстві журналіста, але отримує умовний термін. Це нонсенс. Після цього він скоює ще ряд злочинів, у тому числі важких: напад на заправку із застосуванням вогнепальної зброї. Але потерпілі від цього нападу в останній момент відмовились від свідчень у зв'язку з тим, що одного з них просто підрізали. Ми будемо дотискати цю ситуацію, адже це ненормально", - сказав Сініцин.

"Якщо влада не може нічого зробити, то робить вулиця. Мене як громадянина дуже сильно обурює те, що відбувається. Я не можу сидіти склавши руки в офісі, коли отримую інформацію, що Крисін ховається від суду в дитячому відділенні, куди доволі важко потрапити. Дітки з вадами серця туди не можуть потрапити, а здоровий мужик, який мав би користуватись послугами фельдшера в СІЗО, лежить в комфортній палаті, і в нього все добре", - додав волонтер.

Він зазначив, що суспільне невдоволення накопичується поступово, як сніжний ком.

"Незадоволеність людей, протестні настрої, які прив'язані до того, що люди не відчувають справедливості, що якісь державні інституції не здатні забезпечити їм навіть базову справедливість – все це накопичується як сніжний ком і вже починає котитись. Це стосується Крисіна, Труханова і десятків інших подібних справ. І це трохи лякає. Все може загорітись від однієї ситуації. Згадаємо Врадієвку, коли люди штурмували відділення міліції через те, що там було "мусорське" беззаконня", - вважає Роман Сініцин.

Також він розповів, чому лише деяким "тітушкам" були винесені суворі судові вироки.

"Якщо дивитись на статистику всіх цих справ по тітушках, то на пальцях однієї руки можна перерахувати тих, хто сів або отримав умовний термін. Це і проблема з розслідуваннями. Наскільки я знаю, в департаменті спецрозслідувань не вистачає слідчих. Вони просто завантажені роботою, адже там сотні і тисячі епізодів. Тут ще грає роль солідарність суддів. Не секрет, що більшість з них були проти Майдану і вважають його ледве не державним переворотом. Частина суддів постраждала після того, як проти них були відкриті дисциплінарні провадження по Автомайдану. В мене є знайомі судді або люди, які дотичні до судової системи, і вони до Майдану і активістів ставляться вороже. Єдиної відповіді на це запитання немає. Це комплекс факторів", - констатує волонтер.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": В Україні все може загорітися від однієї ситуації, і це лякає - волонтер Роман Сініцин