RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як вибрати собі лікаря за новим законом: українцям вказали на важливі нюанси

З початку квітня в Україні стартував перший етап медичної реформи, який передбачає закріплення конкретного пацієнта за певним медиком.

У нюансах вибору лікаря розібрався "Апостроф".

Відзначається, що для закріплення за певним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром достатньо прийти в медустанову і підписати з доктором декларацію про надання послуг. У той же час, Міністерство охорони здоров'я України радить не поспішати з вибором лікаря, і спочатку послухати відгуки про медиків у родичів, знайомих, пацієнтів в лікарні.

Однак, не з кожним медиком можна підписати декларацію, - для сімейного лікаря встановлений ліміт пацієнтів в 1,8 тисяч осіб, для терапевта, - 2 тисячі осіб, а для педіатра, - 900 дітей. Крім того, не всі доктора можуть працювати за системою "Електронне здоров'я", - якщо лікарня знаходиться в глибинці і не підключена до системи, то пацієнти змушені лікуватися по-старому.

"В Україні лише 50% сімейних амбулаторій і поліклінік, де знаходяться дільничні лікарі, оснащені комп'ютерами, щоб мати можливість внести в базу даних тих людей, які захочуть укласти з лікарем декларацію", - пояснює колишній міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Більше про те, що змінюється в медицині з квітня 2018-го, читайте в матеріалі "Апострофа" - Медреформа в Україні стартувала: де і як знайти лікаря.