RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Такого кіно більше не буде: в світі хвиля скорботи з приводу смерті Кіри Муратової

У мережі прокотилася хвиля скорботи за відомою радянською та українською режисером Кірою Муратовою, яка 6 червня у віці 83 років померла в Одесі.

Про Муратову масово пишуть користувачі Facebook та ЗМІ.

Так, кінокритик, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач написав: "У це не хочеться вірити. Ми всі осиротіли. Все, навіть хто про це нічого не відає".

Український письменник Михайло Бриних: "Оплески Кірі Муратовій, білій вороні нашого кіно, людині з окремою естетикою, окремим символізмом, окремими ідеями".

Письменниця Христина Венгринюк: "Я думаю, що для мене не існує більш важливої українки сучасності. Вона сформувала мене і моє бачення світу і мистецтва. Я не знаю, чи зможе хтось взагалі її повторити".

Російський журналіст Антон Долін: "Краща. Геній. Говорили кілька тижнів тому. Розповідала, як працювали з Висоцьким, я статтю писав про "Короткі зустрічі".

Російський журналіст і ведучий Борис Берман: "Немає більше надії, що вона зніме нове кіно і душі моєї відкриється щось таке, що я відчував, але висловити це могла тільки Кіра Муратова".

Російський публіцист Євген Понасенков: "Яка оригінальна особистість - зовсім особливий світ. Гумор без кордонів і тонка печаль дивацтва. Дивина - як вищий художній прийом. Вона пішла, але залишила нам Радість. Радість залишається з нами".

Зауважимо, що Муратова народилася 5 листопада 1934 року в бессарабському місті Сороки на території сучасної Молдови, вчилася на режисера, і в 1962 році дебютувала на Одеській кіностудії з фільмом "Біля крутого яру", після чого випустила такі картини як "Короткі зустрічі", "Довгі проводи". Через скандал з керівництвом студії режисерові довелося їхати в Ленінград, де вийшов "Пізнаючи білий світ".

Найвідомішими роботами є такі картини як "Зміна долі" і "Астенічний синдром". В її фільмах знімалися такі артисти як Володимир Висоцький, Олег Табаков, Рената Литвинова. Після прем'єри "Вічного повернення" в 2012 році Муратова заявила про відхід з кіно.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Кіра Муратова розповідала, як їй подобається Майдан в Україні, де був ідеалістичний стан величезних мас людей.