RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Є солідарність: відомий журналіст яскраво висловився про різницю між українцями і росіянами

Українці відрізняються від росіян наявністю солідарності, однак, повинні порівнювати себе з представниками більш успішних і розумних націй.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів український журналіст, телеведучий, екс-учасник рок-гурту "Мертвий півень" Роман Чайка.

Журналіст зазначив, що схильність українців порівнювати себе з росіянами є "комплексом неповноцінності", і є "порівнянням себе з бомжем" під час примірки сукні.

"З точки зору державної практики свобод, цінностей і решти Росія недалеко втекла від Північної Кореї, це антитеза. Я хотів би, щоб ми міряли себе категоріями, які вже визнані якісними, порівнювали б себе з поляками, французами, американцями, ізраїльтянами, тобто з тими, хто має успішні проекти творення держави й нації", - підкреслив він.

На думку Чайки, проблемою України є те, що 90% креативного класу країни не прийде на вибори, перебуваючи на заробітках і поза дільницями, і результати голосування будуть сформовані "живими зомбі і пенсіонерами", в той час як при наявності електронної системи голосування все могло скластися б зовсім по-іншому.

Також він назвав відміну українців від націй, які є успішнішими за Росію: "Представники суб’єктних і розумних націй у разі надзвичайних ситуацій проявляють не лише солідарність у допомозі, як ми, а й солідарність мудрості. Ніколи не забуду, як мені пояснили різницю між тим, як діють в екстремальних умовах українці і євреї. Євреї після того, як щось трапиться, думають, що можна виправити, а українці шукають винного, пересваряться, поки його шукатимуть і знайдуть тисячу й одне виправдання".

"У нас вже є солідарність і це відрізняє нас від тих, з ким сьогодні так люблять порівнювати себе співвітчизники, але нам треба думати про те, як би далі діяли успішні народи. Давайте брати приклад з ірландців, які теж переживали голодомори й знищення людей, проте вони вибудували державу! Якби вони діяли так, як українці, то ніколи б не стали тими ірландцями, яких ми знаємо. Можна поглянути на приклад Ісландії, коли горизонтальна ініціатива змінила Конституцію й державний устрій знизу", - зауважив журналіс .

"Можна бідкатися, що нас забагато, 40 мільйонів, а 10 із них сиділи й дивилися "Інтер". Але ж де були решта 30?! Отак от", - резюмував Чайка.

Більше про боротьбу з совковою ідеологією в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Розмови про війну в Україні бувають більш небезпечні, ніж постріли з "Градів" - відомий журналіст.