RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Масові звільнення з ЗСУ: озвучено докладний рецепт, як зберегти якісні кадри в українській армії

Є ряд аспектів, за якими необхідно реформувати українську армію, щоб з неї не йшли військові.

Про це розповів журналіст Юрій Бутусов, повідомляє "Дзеркало тижня".

В першу чергу необхідно ввести нову психологію військового командування, нове розуміння ролі солдата, сержанта і офіцера як лідера і вільно мислячої людини. Так, на сьогоднішній день ринок робочої сили став дуже конкурентним, і необхідно, щоб в армію приходило набагато більше якісних людей, ніж йшло.

"Вислуга в сучасній армії нічого не означає, світ змінюється, досвід застаріває, знання оновлюються разом з технікою, на війні потрібні ті, хто вміє вчитися і домагатися перемоги, а не ті, хто недолік інтелекту відшкодовують шириною лампасів і командним криком", - підкреслив Бутусов.

Також армії під час війни необхідно дозвіл воювати, нехай і згідно з обмеженнями, які накладають Мінські угоди, - військові повинні отримувати досвід маневрених боїв з обмеженим застосуванням артилерії і танків, щоб діяти за призначенням, а не імітувати поліцейську операцію в окопній війні.

Крім того, варто модернізувати систему просування кадрів, - необхідно спочатку знаходити лідерів серед військових, щоб давати їм підготовку, просування і службове зростання, щоб командири підрозділів відрізнялися вислугою, а характером.

Також бойові бригади ЗСУ повинні мати необхідні умови проживання, інфраструктуру для нормального життя і допомогу в працевлаштуванні дружин, можливість взяти довгострокові грошові сертифікати, які дозволять безпроцентно отримати гроші для покупки житла. Перебування на передових позиціях має гідно оплачуватися, з надбавками за кожну ротацію, оскільки один досвідчений боєць набагато цінніший за кількох новачків.

Варто переглянути і терміни ротації, - на даний момент вони становлять 7-8 місяців, в той час як вже після п'яти місяців, згідно зі статистикою, у бійців з'являється втома і зростає кількість порушень. У разі перевищення терміну в п'ять місяців, військові повинні мати можливість з'їздити на пару тижнів додому відпочити або отримати звільнення на пару днів в тилові райони. Також і контрактники повинні мати можливість відновитися і приділити час особистому життю, - хороші командири бригад додають до відпустки вихідні, які бійці проводять на фронті, і відпускають їх до 2,5 місяців.

Бутусов підкреслив, що не працюють і плани на призов, через що необхідно переглянути систему роботи військкоматів, - плани за призовом генерали повинні виконувати спільно з парламентом, урядом і президентом, а самі військкомати варто було б прив'язати до конкретних частин. Не можна, щоб в армію брали всіх без розбору, аби виконати план.

Резервні частини повинні бути кадрованими, прив'язаними до конкретних бойових частин для обміну досвідом та взаємодії, розподіленими за ступенями готовності. Для ведення паперів та персоналу повинен бути спеціально навчений персонал, звільнений від "ганебного паперово-показового рабства".

Армія повинна давати бійцеві зрозумілий контракт, соціальні пільги для нього і родини, страховку здоров'я, можливість безкоштовно вчитися через певну кількість років служби.

"Армія повинна позиціонуватися насамперед як найкращий колектив, як шлях знайти справжніх друзів і товаришів. Не можна агітувати йти в армію на зарплату в 7000 гривень. Так бійців не змотивуєш. Армія - це готовність до подвигу і самопожертви. Армії треба повністю змінити радянську символіку на нову українську, треба змінити саму структуру відносин", - підкреслив Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", в 2018 році армія України увійшла в ТОП-30 найсильніших армій світу.