RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Потрібно навчати, але немає грошей: розвінчано цікаві міфи про життя ромів в Україні

Далеко не всі роми, що проживають в Україні, задоволені своїм життям і з радістю б отримали освіту і хорошу роботу.

Про це "Апострофу" розповіла директор ромської програми міжнародного фонду "Відродження" Ольга Жмурко.

За її словами, в Україні ще в 2013 році була прийнята Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, яка розрахована до 2020 року. У ній закладена стратегія поліпшення житлово-побутових умов ромів. Однак на ділі програма практично не діє через відсутність фінансування.

Також експерт зазначила, що соціалізацію ромів необхідно починати з освіти, яке дозволить їм в подальшому отримати хорошу роботу і вже згодом вирішити проблеми з житлом.

"Потрібно докласти максимум зусиль, щоб роми отримували шкільну освіту з однаковими можливостями. У цьому плані роми дійсно дискриміновані. Наприклад, мова йде про сегреговані школи на Закарпатті та в Одесі, які призначені тільки для ромів. Якість освіти там залишає бажати кращого, та й сам факт розміщення ромських дітей в окремому місці - це ізоляція і подальша маргіналізація в майбутньому. Адже є модель посередництва, яка успішно працює в країнах Європи - це модель асистентів, представників ромської громади, для вчителів, які навчають, зокрема, й ромських дітей. Варто зауважити, що з усіх державних інститутів саме до школи в ромів найбільший рівень довіри. У довгостроковій перспективі люди отримають освіту, а потім роботу, і стануть більш соціально адаптованими, відповідно, будуть зменшуватися ризики вимушеної міграції", - говорить Жмурко, додаючи, що в соціалізації також повинні брати участь правоохоронці.

За словами експерта, вона не знає жодної ромської родини, яка була б задоволена життям в поселенні.

"Це звичайні люди, які хочуть щастя собі та своїм дітям. Аргумент людей, які живуть в іншій системі координат: "А що заважає ромам влаштуватися на роботу?", тут не спрацьовує. Заважає те, що їх часто не беруть на роботу, і місця, де вони все ж влаштовуються, це сортування сміття та збір металобрухту. Маються на увазі люди, які живуть у стихійних поселеннях", - пояснює вона.

У свою чергу віце-президент міжнародної ромської організації International Romani Union Аладар Адам зазначив, що далеко не всі роми байдикують і не хочуть працювати. За його словами, більшість чоловіків з ромів Закарпаття виїхали на заробітки до Угорщини, Словаччини, Чехії, збирають ягоди, обробляють землю.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хитрість Росії та ще одна версія: хто стоїть за нападами на ромів в Україні.