RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Майже домовилися: Ющенко розповів, як Україну позбавили Томосу в 2008 році

Вселенський патріарх Варфоломій I був готовий надати Томос про автокефалію Української православної церкви ще в 2008 році.

Про це в інтерв'ю "Громадському" повідомив третій президент України Віктор Ющенко.

За його словами під час візиту Варфоломія до Києва в липні 2008 року була досягнута домовленість про підготовку «дорожньої карти» для надання автокефалії.

«Процедурна частина, як вона в фіналі виглядала, виходила з того, що кожен владика автокефальної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, пише петицію на ім'я Константинопольського патріарха з приводу його підтримки і бажання створення єдиної української помісної церкви», - сказав Ющенко.

Як пояснив екс-президент, отримати Томос 10 років тому завадив предстоятель РПЦ Алексій II, який терміново прилетів до Києва, незважаючи на те, що у нього не було запрошення. Патріарх запросив Варфоломія на обід під час якого і вирішилася доля Томосу для України.

"Базова домовленість, яка була досягнута - це те, що вони повертаються до церковного спілкування, і в рамках цього церковного спілкування російська церква підтримує ініціативу Константинопольського патріарха про скликання світового собору. В обмін на що? Можна я поставлю три крапки?", - сказав Ющенко.

Також він додав, що Московська церква тоді погодилася, що патріарх РПЦ бере участь в церковній нараді, яке визначає порядок денний собору.

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський Патріархат прийняв рішення продовжити процедуру надання автокефалії Української церкви. Священний Синод для цього оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Як повідомляв "Апостроф", 13 листопада собор єпископів УПЦ (МП) засудив рішення Вселенського Патріарха від 11 жовтня і прийняв рішення про розрив з Константинополем.