RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як відзначають день святого Миколая в різних країнах світу

День святого Миколая відзначають не тільки в Україні, але і в інших країнах по всьому світу.

Православні і католики відзначають це свято в різні дні: перші - 19 грудня (за новим стилем), другі - 6 грудня (за старим стилем). Діти по всьому світу пишуть Миколі листи, в яких розповідають про подарунки, які хотіли б отримати в цю казкову ніч, і ставлять їх на підвіконня, звідки їх забирають помічники Святого.

А ще люди вірять, що якщо в переддень свята загадати бажання, то є велика ймовірність, що воно збудеться. Ще одне вірування стверджує, що свято Миколая - останній день в році, коли варто розрахуватися з усіма боргами.

Загалом, традиції більшості країн в цей день не надто відрізняються. Наприклад, подарунки дітям приносять всюди. Однак, діти в Німеччині, перш ніж лягти спати, розвішують скрізь спеціальні черевички або шкарпетки, щоб святий заповнив їх подарунками.

А ось для італійського містечка Сассарі цей день особливий, адже Миколай вважається його покровителем. Так, 6 грудня тут відбуваються гучні гуляння, а нареченим протягом дня всі дарують подарунки.

В Албанії починають святкування ще 5 грудня: до опівночі вони постяться і запалюють свічки, а о 12:00 на стіл подають смажену свинину або м'ясо ягняти. Святкова трапеза супроводжується привітаннями та побажаннями "Щоб Святий Миколай допомагав тобі".

Микола також вважається покровителем французької Лотарингії, тому цей день є офіційним святом в тутешніх краях. А жителі містечка Ніколя-де-Пор щорічно спостерігають святкову процесію, на чолі якої завжди йде святий. Поруч з ним - привид з різками - він карає неслухняних дітей, а потім забирає їх в свій мішок.

Діти в Нідерландах, готуючись до свята, чистять своє взуття і розставляють його перед каміном, димоходом або дверима. Нідерландські подаруночки супроводжуються віршиками, які нібито написав сам Микола. Серед традиційних подарунків дітям: вершкові льодяники різних форм, шоколадні ініціали дитини, поросята з марципану і інші солодощі. Іноді діти кладуть трохи сіна в черевички для помічника Миколи - Амеріго. За тутешнім повір'ям, святий приїжджає сюди з теплої Іспанії морем. А потім пересідає на білого коня.

Польські діти до свята вішають всюди чисті білі панчішки (або черевички). Микола сюди приходить в одязі єпископа з золотим посохом.

У деяких країнах розрізняються також "методи" покарання неслухняних дітей: в деяких країнах дарують вугіллячко або картоплину, камінчик або жменьку попелу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше синоптик розповіла про погоду на Святого Миколая.