RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Хочуть, як в Україні: в Росії заявили про створення незалежної від РПЦ церкви

У Росії хочуть відродити незалежну від РПЦ автокефальну Козачу православну апостольську церкву (КПАЦ).

Про це повідомляють росЗМІ.

Таке оголошення зробив об'єднання нереєстрових козацьких організацій Росії "Всеказачий громадський центр" (ВГЦ) під час з'їзду в Москві до Дня пам'яті апостола Андрія Первозванного - 13 грудня за григоріанським календарем (за юліанським - це 30 листопада).

"У ВГЦ вважають Андрія Первозванного хрестителем предків козачого народу - населення Кавказу і Північного Причорномор'я. Як вважають в ВГЦ, Козача церква існувала до XVIII століття, коли Петро I і Катерина II повністю знищили суверенітет цього особливого народу", - йдеться в повідомленні.

За словами судді ВГЦ Кирила Козубського, анафемований РПЦ український гетьман Іван Мазепа для Козачої церкви - герой.

"Мазепа - борець за кровні права козачого народу, його особистості треба дати об'єктивну оцінку. У нас є свої козачі святі. Це Ісай Воронін - герой оборони Соловецького монастиря, коли соловецькі ченці віддавали життя за стару, доніконіанскую віру. Це померлий на Соловках в 1803 році останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський, в'язень режимів Катерини II і Павла I. Є підстави для канонізації гетьмана Богдана Хмельницького і патріарха Хорватської православної церкви Гермогена (Максимова). ВГЦ наполягає на реабілітації Григорія Семенова, Герасима Вдовенко, Петра і Семена Краснова, Андрія Шкуро, Гельмута фон Паннвіца та багатьох інших козацьких героїв, замучених більшовиками. І тут я, як суддя ВГЦ, не став би робити акцент на словосполученні "співпраця з нацистами". Бо ВГЦ з не менш глибокою повагою ставиться до козаків, які брали участь у Другій світовій війні в складі французького Іноземного легіону, збройних сил США, Бельгії, Польщі, Австралії", - заявив Козубський.

Автокефалію для КПЦ козаки хочуть отримати за прикладом України - через Константинопольського патріарха Варфоломія.

"Основне населення України - етнічні козаки. Першоієрархом Української автокефальної церкви був племінник Симона Петлюри Мстислав Скрипник. Козача церква не втручається в українські церковні справи. Процес відродження Козачій церкви стартував на території Російської Федерації, де церковна ситуація не симетрична української", - сказав Козубський.

За його словами, ВГЦ знаходиться в жорсткій опозиції до РПЦ і чинної російської влади: "Ми підтримуємо Константинопольський патріархат в його рішенні розірвати спілкування з Москвою". У політичному плані солідарність з ВГЦ висловив лідер забороненої в Росії "артпідготовки" В'ячеслав Мальцев, опозиційні російської влади російські націоналісти. Козаки готові укласти альянс з будь-якою політичною силою, яка виступить за визнання прав козачого народу.

"Духовенство для КПАЦ обиратиметься з членів місцевих організацій ВГЦ. Мирян КПАЦ не будуть називати "рабами Божими", оскільки, як кажуть в ВГЦ, "козак ніколи не був рабом нікому". Клірики мають право носити разом з рясою козачі папахи і кашкети. Розлучення у священиків засуджуються. У ВГЦ зберігають традицію посвяти в єпископи виключно ченців, тому першоієрарха обиратимуть з ченців. Першого священика КПЦ висвятили два архієрея Істинно-православної церкви (ІСЦ), очолюваної митрополитом Рафаїлом (Берестовим). Ще в 2011 році Рафаїл поставив духовним пастирем ВГЦ митрополита ІСЦ Стефана (Ліницького). Свого храму у КПАЦ поки немає, в планах у козаків спорудити на перший час каплицю. Найімовірніше, каплицю споруджено в Подільському - неподалік від громадського Музею антибільшовицького опору, де значна частина експозиції відведено козакам на службі у нацистській Німеччині. Перша козацька літургія запланована на вечір 6 січня, напередодні Різдва 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії стартує програма зі створення духовно-спортивних центрів при православних храмах.