RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Медреформа в Україні: нардеп попередив про наслідки через нестачу лікарів

У 2019 українців чекає нова хвиля погіршень, пов'язаних з нестачею лікарів загальної практики після проведення медреформи.

Таку думку в блозі на сайті КиевВласть висловив народний депутат, член фракції "Батьківщина", член комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.

За його словами, Новий рік в Україні почався з піку захворювань на грип та ГРВІ, при цьому лікарі нібито перестали їздити на виклики до маленьких пацієнтів навіть з високою температурою, а батьки змушені наймати таксі, приїжджати в поліклініку або амбулаторію і вистоювати багатогодинні черги серед таких же інфікованих пацієнтів.

Нардеп зазначає, що медреформа не тільки змінила фінансово-правовий механізм роботи лікарів, а й різко підвищила навантаження на кожного з них.

"Медреформа привела до того, що вони змушені думати про те, як отримати гроші від НСЗУ і як вдасться "обслуговувати" 2-3 тисячі пацієнтів. І це навантаження набагато вище, ніж було до реформи ... Згідно з дослідженням, яке замовляв МОЗ в компанії Deloitte, в 2017 році навантаження на одного лікаря було 1 351 пацієнт", - написав Дубіль.

Нардеп зазначив, що раніше лікарів загальної практики "більш-менш вистачало", оскільки вони не були наділені стількома функціями, як зараз.

"Звідси і нові "норми" - на обстеження в амбулаторному режимі одного пацієнта за смішні 15 хвилин, хоча ще в минулому році на одного пацієнта сімейний лікар витрачав 1 годину 35 хвилин, з яких 40 хвилин в амбулаторії. Лікарі просто не встигають виїжджати на виклики до пацієнтів, хоча в минулому мінімум 22% пацієнтів отримували первинну медичну допомогу вдома. Вони йдуть на ризик - встановити діагноз і лікувати в телефонному режимі", - говорить нардеп.

При цьому він вважає, що вирішити цю проблему протягом одного-двох років неможливо, оскільки Україні потрібно 26-28 тисяч лікарів загальної практики, при існуючому дефіциті в 6,5 тисяч.