RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Заборона на політ дронів в Києві: юрист вказав на хитрість влади

Заборона на політ дронів Києві покликана, швидше за все, обмежити журналістів-розслідувачів в отриманні незручної для влади інформації.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів юрист і аероразведчік Масі Найєм.

"Ця ситуація, швидше за все, покликана якимось чином обмежити тих журналістів-розслідувачів, які за допомогою дронів намагалися роздобути ту чи іншу інформацію. Адже, якщо виходити з точки зору безпеки, то логічно було б ввести кримінальну відповідальність за польоти, наприклад, над військовими стратегічними об'єктами. У цьому був би сенс. Але так як реалізація притягнення до відповідальності не прописана, то це зроблено не з точки зору безпеки, а, щоб налякати розслідувачів, щоб вони зайвий раз не літали над тими місцями, де можливі майнові махінації, незаконні будівництва та подібні речі", - поясняє він.

Крім того, за його словами, можливі й інші варіанти. Наприклад, бюджетний розпил.

"Мені здається, що приводом для введення правил і зон стали вибухи на складах. Але сама по собі заборона не вирішує проблеми польоту над певними ділянками. Заборонити наркотики - це не означає зробити так, щоб їх не продавали. Були інциденти, коли дрон летів у зеленій зоні, і силовики включали РЕБи, і дрон падав. а він коштує грошей, і чималих, а до відповідальності нікого не притягнеш. Зараз же з'являється можливість врегулювати такі ситуації, мовляв попереджали ж, що літати не можна. Під реалізацію цих правил, швидше за все, введуть тендери на закупівлю обладнання, яке буде вимикати сигнали супутників, щоб дрони не літали в заборонених місцях. Це цілком можливо. Під кожну із заборонених зон тепер можна обґрунтовано просити купити обладнання, а воно коштує чималих грошей, і спливуть фірми-постачальники, про які ми раніше нічого не чули, якщо взагалі почуємо", - додає юрист.

Детальніше про заборонені зони для польотів безпілотників, читайте в матеріалі "Апострофа": Пролітаючи над гніздом президента: чому беспилотникам закривають "очі".