RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Риба або риб'ячий жир: Супрун розвіяла міф про користь популярної добавки

Нові дослідження вчених підтвердили, що звичайні риба і морепродукти кращі популярної добавки "Омега-3".

Про це повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, "Омега-3" - це збірна назва для жирних кислот. До головних "Омега-3" відносять альфа-ліноленову, ейкозапентаєнову і докозагексаєнову кислоти. Коротко їх називають ALA, EPA і DHA. АLA є в лляному насіння, EPA і DHA - тільки в рибі і морепродуктах.

"Омега-3 необхідні для утворення оболонок навколо нейронів, синтезу ейкозаноїдів - одного з типів молекул, за допомогою яких клітини імунної системи спілкуються між собою. Вони також необхідні нам для настройки процесів запалення в тілі, стиснення судин, утворення сперми, здоров'я і розвитку мозку", - написала Супрун.

Також вона закликала обов'язково консультуватися з лікарем перед прийомом добавки "Омега-3". За її словами, головним відкриттям і розчаруванням 2018 року в галузі дослідження добавок стало те, що "Омега-3" не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них.

У той же час люди, які їдять рибу і морепродукти хоча б раз на тиждень, а краще чотири рази, мають значно менші ризики померти від хвороб серця.

Супрун дала поради, як організму отримувати жирні кислоти, якщо не пити добавки:

  • двічі на тиждень потрібно їсти жирну морську рибу: оселедець, скумбрію, лосося, сардини. Крім того, дослідження показують, що для профілактики серцево-судинних захворювань або кращого розумового розвитку дітей корисна саме риба, а не риб'ячий жир у вигляді біологічно активних добавок;
  • їсти морську капусту (ламінарію) або сушені азіатські водорості, де також присутній "Омега-3";
  • жирні кислоти можна також отримувати з лляного насіння і лляної олії. При цьому лляне насіння корисніше споживати меленим, ніж цілим.

"Щоб не витрачати даремно гроші на таблетки, краще їжте омега-3 з надійних джерел. А при нагоді консультуйтеся з лікарем щодо будь-яких добавок, які плануєте приймати. Пити добавки навмання і "про всяк випадок" може бути шкідливо для здоров'я", - порадила Уляна Супрун.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Супрун дала приємний "рецепт" поліпшення здоров'я.