RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Геть від "совка": в Україні запропонували радикально змінити роботу топ-чиновників

Для того, щоб підвищити ефективність роботи державних чиновників, необхідно змінити їх ментальність, а цьому може посприяти зміна формату їх роботи.

Про це "Апострофу" розповів співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін.

За його словами, Адміністрація президента України, як і інші органи влади, є "продовжувачами радянської історії".

"Я вважаю, що змінити країну, перебуваючи в рамках старих радянських інституцій, чисто ментально дуже складно. Для того щоб свідомість людей була відкритою, я б рекомендував використовувати формат co-working. До речі, якщо не помиляюся, коли Майкл Блумберг був мером Нью-Йорка, будівля мерії - це було величезне приміщення без кабінетів, де всі працювали в одному просторі. Вони були дуже оперативні й ефективно вирішували всі питання міста. Якщо організувати роботу Адміністрації президента в такому ж форматі, виросте ефективність. Є нюанс - в цьому форматі потрібно привчити працювати "старих" чиновників, які працюють там 5-15 років. Але без опору системи жодна зміна неможливо. Ми бачимо останні п'ять років, як ми намагаємося щось реформувати, трансформувати - система пручається. Це нормально. Якщо у нас є воля змінювати - ми змінимо", - говорить Амелін.

При цьому, аналітик вважає, що необов'язково для перенесення Адміністрації президента будувати нову будівлю.

"Що стосується вартості, то якщо з нуля - це буде довго і дорого. Що нам заважає орендувати приміщення? У Києві є величезна кількість і коворкінгів, офісів, які можна орендувати. Я вважаю, що площа, яку займають співробітники Адміністрації президента, може бути в 5 разів менша, ніж те, що сьогодні маємо. Не треба будувати. У Києві є досить офісних приміщень, і це буде набагато дешевше, ніж ми сьогодні обслуговуємо Адміністрацію президента. Треба рахувати. Ні я не рахував, ні Дмитро Шимків не рахував, якщо не будувати - орендувати з використанням інструментів безпеки, які важливі для роботи АП, то з цим можна впоратися", - відзначає експерт.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Анатолієм Амеліним: Порошенко робить все, щоб поставити Зеленського в найгірші умови.