RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У чому головні оборонні досягнення України: фото і характеристики 7 зразків бронетехніки

Незважаючи на скандали, які переслідують останнім часом одне з головних оборонних підприємств України, Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова, за останні роки там розробили відразу ряд важливих військових машин.

Зокрема, гордістю харківських конструкторів є БТР-4, який встиг взяти участь в бойових діях на Донбасі. Як зазначається, БТР-4 значно перевершує за своїми тактико-технічними характеристиками - вогонь, захист, рухливість - бронетранспортери БТР-70 і БТР-80, що знаходяться на озброєнні армії України. На його базі було створено командирські, штабні, ремонтно-евакуаційні і медичні спеціальні машини.

Друге досягнення ХКБМ - бронетранспортер БТР-4МВ, представлений в 2017 році на київській виставці "Зброя та безпека". Конструкція корпусу у БТР-4МВ зазнала змін - якщо в кабіну БТР-4Е можна було потрапити через бічні двері, як в автомобілі, то доступ всередину БТР-4МВ можливий тільки зверху. За задумом конструкторів, це забезпечує кращу захищеність машини при вогневому ураженні.

Також в конструкторському бюро розроблена спеціальна маневрена малогабаритна транспортна бронемашина "Дозор". Вперше "Дозор" був показаний публіці в 2004 році, проте лише війна повернула цей проект до життя.

Інша розробка ХКБМ - модернізація БТР-70 до рівня БТР-3Е. Його документація була передана для виробництва на Київський бронетанковий завод. БТР-3Е також отримав бойовий досвід на Донбасі

Крім того, на харківському КБ розпочато розробку важкої БМП-У, замість БМП-1 і БМП-2, які використовуються в українській армії, але виробляються в РФ. Заявлено, що БМП-У може перевозити 3 члени екіпажу і 7 десантників. Для озброєння обраний новий бойовий модуль БМ-8, який оснащений 30-мм автоматичною гарматою, автоматичним гранатометом, кулеметом, а також керованими протитанковими ракетами «Бар'єр». Двигун розташований в передній частині корпусу, що забезпечує більш надійний захист екіпажу.

ХКБМ також взяв участь і в ракетній програмі України. У співдружності з КБ "Південне", йде розробка комплексу керованих ракет на базі автомобільного транспорту. Виріб відомий, як оперативно-тактичний комплекс "Грім-2", який створюється в інтересах іноземного замовника, але може потрапити і в розпорядження ЗСУ, причому з розширеними характеристиками.

2 грудня 2015 року на ХКБМ був представлений дослідний зразок модернізованої 122-мм реактивної системи залпового вогню БМ-21 "Град", що отримав назву "Верба". Головною особливістю "Верби" є можливість комфортно управляти вогнем прямо з кабіни машини. Це було неможливо у випадку з "Градом" - екіпажу в будь-якому випадку доводилося б залишати кабіну.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Чи міцна броня: що відбувається з виробництвом бронетехніки в Україні.