RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Радник Зеленського відзначився "знанням" медицини і ситуації з нею в Україні

Радник пезидента з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький відзначився помилковими знаннями ситуації з медициною в Україні.

Про це повідомляє керівниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, в інтерв'ю чиновник вдався до маніпуляції і розповів безліч міфів. Міністерство охорони здоров'я України та Супрун спростували інформацію Радуцького:

Радуцький: "Тому перше, що повинно бути і неодмінно буде зроблено, - це затвердження національної стратегії розвитку системи охорони здоров'я. У ній буде чітко розписано, що слід виконати в перший, п'ятий, десятий рік".

Супрун: Національна стратегія реформування системи охорони здоров'я в Україні на період 2015-2020 років вже існує і затверджена.

Радуцький: "Протоколи інших країн можна брати за основу, але їх обов'язково потрібно адаптувати. Адже, скажімо, генетичні відмінності в перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас визначають і особливості їх лікування. Тому протоколи повинні бути тільки державними, написаними українською мовою, затвердженими Міністерством охорони здоров'я і Міністерством юстиції, адаптованими".

Супрун: Немає генетичної відмінності перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас.

Радуцький: "Також через гальмування розвитку трансплантології держава виділяє величезні кошти на проведення діалізу, який нашим хворим призначають довічно, тоді як в інших країнах - на період очікування донорського органу".

Супрун: Систему трансплантації не можна побудувати за рік. Зміни в цій області відбуваються покроково і системно, але для цього потрібен час.

Радуцький: "Закупівлю ліків однозначно не повинно проводити МОЗ України - всі скандали навколо роботи Міністерства завжди були пов'язані з цією проблемою. Тому зараз, на перехідному етапі, потрібно, щоб закупівлями займалося не МОЗ або міжнародні організації, а державне національне агентство, представники якого будуть відповідати за свої дії або бездіяльність за українськими законами".

Супрун: МОЗ України не проводить закупівлі ліків уже четвертий рік. Більш того, в кінці минулого року було створено агентство - ДП Медичні закупівлі України. Воно відповідає за централізовані закупівлі ліків і медичних виробів за державний рахунок і вже поступово приймає на себе цей процес. Це важко не помітити, якщо хоча б мінімально досліджувати тему.

Радуцький: "Ще один парадокс: в Україні з незрозумілих причин заборонено закуповувати ліки in balk. Тоді як в деяких країнах це дозволено навіть хронічним хворим - вони купують великі упаковки ліків на тривалі терміни лікування, що обходиться їм значно дешевше. У нашій країні такої можливості не мають і лікувальні установи. Це здорожує медикаментозне лікування хворих на 10-15%".

Супрун: По-перше, правильне формулювання, про яке згадано вище - "in bulk". По-друге, "in bulk" ніде в світі не продається, тому що це незавершене виробництво.

Радуцький: "Зараз формується перелік, який державна страхова компанія буде оплачувати 100%. Сюди обов'язково увійде лікування онкопаталогій, особливо небезпечних і соціальних інфекцій, орфанних і генетичних хвороб, надання екстреної медичної допомоги (на догоспітальному етапі), можливо, і ургентна стоматологія".

Супрун: Національна служба здоров'я України - незалежний технократичний закупник медичних послуг для пацієнтів. Служба вже закуповує гарантований пакет медичних послуг на рівні первинної медичної допомоги.

Радуцький: "У програмі Президента України передбачені механізми, як отримати додаткові кошти на охорону здоров'я, не збільшуючи податків. Тому неприпустимо фінансувати її за принципом "скільки коштів є, стільки і поділили на душу населення"(як це робили в нинішніх реформах)".

Супрун: Так робили не під час "нинішніх реформ", а весь час існування системи Семашко. І в результаті трансформації системи охорони здоров'я повністю змінюється ця система.

Радуцький: "Найбільш прийнятна для нас система Бісмарка, яка передбачає солідарну відповідальність держави і пацієнта".

Супрун: Сподіваюся, що у нової команди ще з'являться "молодші" орієнтири, ніж Бісмарк.

Радуцький: "Міністром охорони здоров'я в Україні має стати не публічна особа, не політик, а кваліфікований менеджер, виконавець, який 90% свого часу буде витрачати не на спростування фейків, а на реалізацію державної політики в сфері охорони здоров'я".

Супрун: Хто б не став міністром охорони здоров'я в Україні під час існуючого стану справ - їй або йому доведеться спростовувати фейки через некомпетентність, необізнаність або свідому брехню людей, яких вважають експертами і запрошують на інтерв'ю. Довгий час на цій брехні наживалися і продовжують наживатися недобросовісні люди. А кваліфікований менеджер завжди знайде час для боротьби з такою загрозою.

Як повідомляв "Апостроф", член команди переможця президентських виборів Володимира Зеленського Данило Гетманцев, який відповідає за економічний і податковий напрямок, заявив, що в майбутньому спишуть ФОПам 7,4 млрд грн боргу по ЄСВ, який накопичився з 2016 року і помилився в розрахунках.