RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Український генерал розповів про фатальну помилку при оточенні Іловайська

Перенесення командного пункту генерала-лейтенанта Петра Литвина, що командував військами в оточенні Іловайська, було великою помилкою через постійний ракетно-артилерійський вогонь бойовиків.

Про це "Апострофу" розповів колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Юрій Думанський.

За його словами, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак прийняв рішення, як командувач сектором, своїми силами і засобами зайти по лівому флангу, через Грабське, і здійснити оточення цього міста. Він сформував угруповання і ми десь з четвертої години ранку почали наступ.

"Це було, здається, 16 чи 18 серпня. Ми провели розвідку боєм і виявили, де знаходяться відповідні вогневі засоби. За цим районам було завдано артилерійський удар, а потім на другий день ми вже пішли в наступ, який тривав десь з 4 ранку і до 21 години. Нам вдалося зайти через лівий фланг, виставити п'ять блокпостів. Руслан Хомчак створив систему вогню, систему розвідки, а також резерв, який дозволяв у разі протидії супротивника з різних напрямків дати йому відсіч. Потім повноваження передавалися заступнику міністра внутрішніх справ. У той час це був Яровий (Сергій Яровий, - Авт.). Він керував операцією із зачистки цього міста. Але у нас була величезна проблема - 780 кілометрів не закритого кордону. Це ділянка, починаючи від Луганська і закінчуючи Маріуполем. На цьому напрямку було два сектора... ", - зазначив Думанський.

Він підкреслив, що це сектор "Д", Саур-могила і сектор "М", маріупольський сектор.

"Тим сектором командував генерал-лейтенант Литвин (Петро Литвин - Авт). Що ж вийшло? По-перше, у Литвина не вистачало сил і засобів для того, щоб закрити державний кордон. 30-а механізована бригада зазнала великих втрат і начальник Генерального штабу , Віктор Муженко вивів її для відновлення боєздатності. Замість неї він дав один батальйон 17-ї танкової бригади. Тобто в розпорядженні Литвина був цей батальйон, Івано-Франківський батальйон територіальної оборони (батальйон "Прикарпаття", - Авт.), а також група, яка контролювала Саур-могилу. Завдання його була - утримувати Саур-могилу, з якої можна було бачити всі маршрути висування противника. Але коли ми брали в оточення Іловайськ, Муженко мені подзвонив і сказав, що я повинен визначити місце, де буде знаходитися командний пункт генерал лейтенант Литвина. Перемістити його в Кутейниково (недалеко від населеного пункту вів бої 40 батальйон, - Авт.). Хоча я йому сказав: Вікторе Миколайовичу, цього робити не можна", - сказав колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Він пояснив це тим, що українські війська перебували під постійним ракетно-артилерійським вогнем.

"Звідси генерал Литвин не зможе керувати своїм сектором. Але завдання стоїть, ми повинні його виконувати. Я перемістив цей командний пункт - на околиці Кутейниково був елеватор. Але вийшло так, що через два дні його роздовбали, Литвин втратив систему управління і Муженко направив мене для її відновлення. Ми її відновлювали, розробили систему, прийняли відповідне рішення і доповіли начальнику Генерального штабу. Я пам'ятаю цей задум, який полягав в тому, що Саур-могила не виконує свою функцію. Необхідно ближче до державного кордону створити систему вогню, систему інженерних загороджень, артилерійську групу, яка могла б знищити все, що поставлялося з Російської Федерації. Тоді Муженко не затвердив це рішення. Він залишив Саур-могилу і все", - підкреслив Думанський.

За його словами, усе розвалилося після того, як по Івано-Франківському батальйону завдали ракетно-артилерійський удар. Він самостійно покинув ту частину державного кордону, яку прикривав (за даними прокуратури, відступ "Прикарпаття" і став причиною поразки під Іловайськом, - Авт). Російська Федерація спокійно зайшла своїми батальйонними тактичними групами під Іловайськ і здійснила оточення сил ЗСУ, які перебували в цьому районі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Ми перебували під постійним вогнем росіян, - генерал Думанський про бої під Іловайськом".