RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як зберегти здоров'я в мегаполісі: декілька порад для жителів великих міст

Життя в мегаполісі обумовлено низкою проблем через спосіб життя, серед них: неправильне харчування, сидячий спосіб життя, шкідливі звички, стреси. Це призводить до проблем зі здоров'ям і зниження якості життя.

При цьому вплив на здоров'я можна проконтролювати за допомогою концепції зменшення шкоди (Harm Reduction), яка має на увазі поступове зниження впливу факторів ризику без стресу для організму, повідомляється в матеріалі "Апострофа" - "Міські джунглі: як мегаполіс впливає на здоров'я".

Так, за останніми даними, Україна стала лідером в рейтингу смертності від серцево-судинних захворювань, спровокованих порушеннями раціону. Грунтуючись на рекомендаціях ВООЗ, раціон можна "оздоровити" без удару по бюджету: не менше 400 г фруктів і овочів щодня, менше 30% жирів від загальної кількості їжі, споживати до 10 м цукру і до 5 м солі щодня.

З проблемою тривалого перебування за робочим столом, яка може привести до серцево-судинних захворювань, діабету, болях в спині, остеохондрозу, мігрені та порушення зору, вчені пропонують боротися в такий спосіб - щогодини влаштовувати 10-хвилинні перерви в вигляді прогулянки або зарядки. Також пропонується прогулюватися після роботи.

Знизити рівень стресу в місті допоможуть прогулянки по парку або лісу без телефону. Також пропонується "фільтрувати" інформацію навколо і концентруватися на приємних емоціях.

Щоб знизити вплив алкоголю на організм пропонується не вживати його за дві години до сну, до, під час і після спорту, а також визначити і дотримуватися своєї "міри".

Ризики для здоров'я від куріння можна знизити шляхом переходу на менш шкідливі альтернативи: нікотинові пластирі та жуйки, аерозолі та електронні системи доставки нікотину (електронні сигарети і системи нагрівання тютюну). Останні вважаються найбільш ефективними при відмові від куріння, оскільки дозволяють зберегти ритуал. Тютюн в них не горить, а нагрівається - це на 95% скорочує кількість шкідливих речовин. У Великобританії до 2019 року рівень курців знизився до 14,7%, оскільки лікарі стали рекомендувати пацієнтам перехід на електронні системи. Логіка проста, якщо ви не курите - не починайте, якщо курите - кидайте, якщо не плануєте кидати - спробуйте знизити шкоду від куріння за допомогою альтернатив.

Щоб вести здоровий спосіб життя в мегаполісі, слід бути готовим взяти відповідальність за здоров'я. Провідні експерти пропонують стежити за раціоном, контролювати шкідливі звички і вибиратися ближче до природи. Саме такі кроки дозволять поліпшити якість життя у великому місті.