RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Експерти розповіли про настрої киян перед виборами міської влади

У Києві назріває серйозне протистояння перед виборами місцевої влади - кількість прихильників команди "Зе" приблизно відповідає кількості тих, хто підтримує мера Віталія Кличка. При цьому на рейтинг перших працює "феномен Зеленського" - імідж команди "Слуги народу".

Про це йшла мова в ході прес-конференції 30 вересня від компанії Seetarget. Також були представлені дані соціологічного дослідження серед жителів Києва.

Як розповів директор Seetarget Олексій Боровський, згідно з даними дослідження, 38,5% киян заявляють про погіршення безпеки в місті, 30,9% відзначають поганий вигляд житла, 23,3% говорять про погіршення транспортної проблеми, а 27,1% - проблеми з опаленням. 32,7% опитаних вважають, що головна проблема влади - це корупція, ще 32,2% вказують, що влада ставить свої інтереси вище суспільних.

При цьому рейтинг Віталія Кличка залишається високим - якби вибори мера проходили сьогодні, він би набрав 20,7% голосів, а кандидат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко - 18,6% (на третьому місці Святослав Вакарчук, у нього 12,4 % голосів). У другому турі Кличко здає позиції кандидату від "Зе-команди".

"Ми провели моделювання другого туру. Якщо в парі Кличко - Вакарчук, Кличко - Гордон - діючий мер перемагає з суттєвим відривом, то в протистоянні з кандидатом від "Слуги народу" Олександром Ткаченком, Кличко набирає 34.4%, а Ткаченко 36,8%" , - зазначив Боровський.

На думку фахівця Seetarget Миколи Бондаренка, результати опитування показують, що в розрізі кампанії в столиці можна буде спостерігати протистояння "Зе-команди" і прихильників Кличка.

"Йде боротьба між стабільністю і змінами. Це і буде головний лейтмотив виборчої компанії", - вважає Бондаренко.

З ним згоден керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Він зазначає, що в свідомості киян ці прагнення - до стабільності і змін, можуть уживатися одночасно.

"Впадає в очі амбівалентність киян щодо їх політичних установок і відношення до міської влади. Майже половина вважає, що влада рухається в правильному напрямку, близько 60% виступають за зміни. Тобто, частина людей в голові тримають і одне і інше", - вважає Фесенко.

За його словами, на цих виборах проти Кличка може спрацювати так званий "феномен розчарування", а в плюс його конкуренту - "феномен Зеленського".

"Є так званий специфічний феномен "м'якого розчарування в Кличку", в його діяльності, як мера. Звичайно, не настільки катастрофічне і провальне, як це було у випадку з Порошенком, але воно є. З іншого боку, безумовно, є впливу "феномена президента Зеленського", з яким пов'язаний запит на зміни в суспільстві. Дослідження це зафіксувало. Цей феномен прямо впливає на партію "Слуга народу", яка асоціюється з президентом. Партія точно може отримати абсолютну більшість на виборах до Київради. Але кандидат від цієї партії має значно менший рейтинг. Я думаю, що він ще недостатньо асоціюється з президентом, не так відомий", - зазначає Фесенко.

Він додав, що у випадку з виборами мера, приналежність кандидата до певної політсили не буде відігравати вагому роль, на відміну від виборів в Раду.

"Обираючи мера, люди оцінюватимуть його особисті якості. Ткаченку потрібна буде активна розкрутка. Фактор Зеленського може йому допомогти, але не можна розраховувати тільки на це ... Нас чекає цікава інтрига", - резюмував керівник "Пента".

Що стосується ідеї перевиборів київської влади, то, згідно з даними дослідження, 59,1% киян її підтримують, а проти виступають лише 32,4%. Більшість опитаних (42,2%) впевнені, що після виборів ситуація зміниться на краще, і лише 15,1% не вірять у позитивні зміни, а 5,4% прогнозують погіршення.

Дослідження "Пост-виборні орієнтації киян: довіра, рейтинги, очікування" проводилося з 20 по 27 вересня методом face-tо-face. Вибірка склала 1207 респондентів, похибка - не більше 2,9%.