RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Як Україна має контролювати розведення сил на Донбасі: генерал дав чітку відповідь

У 2014 році була створена міжнародна група контролю за виконанням Мінських угод щодо врегулювання на Донбасі, експерти рекомендують взяти цей досвід на озброєння, щоб проконтролювати нинішнє розведення сил.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Думанський.

Він зазначив, що російські представники також входили до складу контрольної групи, і всі спостерігачі працювали в одному штабі. Підсумком роботи цієї групи повинна була стати деокупація окремих районів на Донбасі і ліквідація незаконних формувань.

"Важливо, яким чином реалізовувати план. У 2014 році була створена спільна група контролю за виконанням Мінська-1. Ця група складалася з військових і працювала в зоні конфлікту. Очолював цю групу я, як заступник начальника антитерористичної операції в той час. До групи входили представники РФ, адже на основі Мінська-1 Росія взяла відповідальність за врегулювання конфлікту. Вона прислала 75 офіцерів під керівництвом генерал-полковника Ленцова. Ми створили спільний робочий штаб. У цей штаб зайшла група ОБСЄ, ми розробили дорожню карту виконання Мінська-1. Ми розділили територію ДНР, ЛНР на 48 районів, ми заводимо туди групи і беремо під контроль незаконні збройні формування", - заявив Думанський.

Генерал уточнив процедуру діяльності групи, яка була здатна повністю звільнити Донбас, якби на те була воля РФ і їхні спостерігачі працювали б за узгодженим планом.

"Є штаб якогось незаконного збройного формування Козіцина або Безлера (колишні ватажки бойовиків, - "Апостроф"). Ми завели туди групи офіцерів, починаємо відводити техніку в певний район під контролем ОБСЄ. Доповідали в штаб. Виїжджали з ОБСЄ і перевіряли, хто що зробив. Якщо був опір бойовиків, Росія починала тиснути, ми починали давити і процес рухався. А зараз ми не знаємо: відведуть озброєння чи ні. Ми віримо тим, хто з нами воює", - додав він.

Він зазначив, що створений раніше механізм контролю з боку Спільного центру контролю і координації на Донбасі, був "зламаний", коли Росія відкликала звідти своїх офіцерів.

За словами генерала, в разі невиконання домовленостей про відвід військ, керівництво України повинно бути готове сісти за стіл з Росією і вирішити, як врегулювати діючий конфлікт. Однак, при цьому, будь-які кроки в рамках компромісу, який може нашкодити Україні, повинні бути узгоджені з громадянами.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що розведення сил на Донбасі поки не варто очікувати, оскільки бойовики не припиняють збройних провокацій.