RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому рівень забруднення повітря над Україною б'є "рекорди": названо головні чинники

В Україні зафіксовано рекордні рівні забруднення повітря, представники влади та експерти називають ряд причин, які можуть пояснити ситуацію.

Про це пише "Апостроф" в матеріалі "Може дійти до смертельних наслідків: що відбувається з повітрям в Україні".

Так, в КМДА повідомили, що проблема в палаючих торфовищах в Обухівському районі Київської області. Унаслідок пожеж найбільше було забруднене повітря над Голосіївським районом столиці. Чиновники радять українцям обмежити перебування на відкритому повітрі, закривати вікна вночі і вранці, пити більше води і проводити вологе прибирання будинку. У той же час в ДСНС зазначили, що гасіння пожеж в кількох областях країни на торфовищах площею загоряння в 15 га в Житомирській, Київській, Полтавській, Чернігівській та Черкаській областях триває.

В Укргідрометцентрі повідомили, що в найближчі дні надзвичайний рівень пожежної небезпеки зберігатиметься, при цьому відсутність вітру погіршує ситуацію.

"23-25 жовтня в більшості районів західних, північних областей оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки", - відзначили в центрі.

Синоптик Наталія Діденко підтвердила, що ситуація з погодою не сприяє нормалізації ситуації.

"Опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. Тумани і слабкий вітер будуть сприяти накопиченню шкідливих домішок в повітрі, яких вистачає, особливо в великих містах. Ситуація триватиме ще до кінця тижня", - заявила вона.

Засновник проекту "Еко.Експедіція" Олександр Ярощук згадав ще одну причину забруднення повітря - викиди автомобілів. Він заявив, що через засилля "евроблях", які не відповідають екологічним стандартам, викиди різко збільшилися.

"90% усього забруднення повітря в Києві через автомобілів", - заявив він.

Також він згадав викиди з промислових підприємств, які ніким не регулюються після розформування профільного органу - державної інспекції.

"Частина забруднення утворюється в Дніпропетровській, Запорізькій і Донецькій областях - там, де велика концентрація промислових підприємств. Викиди підприємств ніхто не моніторить. У нас немає державного контролюючого органу в сфері екології. Інспекція ліквідована, а новий орган ніхто не створив. Підприємства можуть робити, що хочуть. І вони цим користуються", - додає Ярощук.

Спалювання опалого листя також ускладнює ситуацію з чистотою повітря, заявив експерт центру екологічних ініціатив "Екодія" Олег Савицький

"Стерня спалюється тисячами гектарів. Коли це відбувається одночасно, то дає такий колосальний ефект. Через погодні умови забруднення розсіюється повільно, - зауважив він.

Як повідомляв "Апостроф", 23 жовтня Київ накрив масштабний смог, зовні схожий на густий туман. Жителі міста почали висувати припущення щодо походження смогу, а чиновники КМДА заявили, що концентрація шкідливих речовин в повітрі не перевищує норму.