RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Гребли в воді лапами: опубліковано фото і опис древніх предків китів

Виявлена "перехідна ланка" в еволюції китоподібних, за час довгої еволюції їх тіло втратило шерсть і витягнулося.

Про це повідомляє "Naked Science".

Загальновідомо, що китоподібні походять від стародавніх сухопутних тварин, родичів свиней та інших парнокопитних. За час довгої еволюції їх тіло втратило шерсть і витягнулося, передні кінцівки перетворилися в ласти, задні редуцировались, в потужний двигун перетворився хвіст. Однак спочатку, ще тільки починаючи адаптуватися до життя у воді, вони плавали, відштовхуючись задніми лапами, а не хвостом.

Фото: Gingerich et al., 2019

Автори нової статті, опублікованої в журналі PLOS One, описали нового викопного родича сучасних китів - одну з "перехідних форм", що плавали ще не зовсім за допомогою хвоста, але вже і не зовсім за допомогою кінцівок. Його скам'янілі останки були виявлені в 2007 році на території знаменитої Долини китів, в 150 кілометрах від єгипетського Каїра.

Скам'янілість вивчила команда палеонтолога з університету Мічігану Філіпа Гінгеріха (Philip Gingerich). Тварину, яка отримала назву Aegicetus gehennae, вони віднесли до процетідів, нині вимерлої групи примітивних китоподібних.

Скам'янілість датована віком 35 мільйонів років. Скелет зберігся практично повністю, вказуючи, що цей екземпляр був самцем, досягаючи маси близько 900 кілограмів і довжини 3,7 метра. Серед інших процетід його виділяє сильно витягнуте тіло і довгий хвіст, помітно зменшилися задні кінцівки, які до того ж втратили міцні суглобові зв'язки з хребтом. Все це вказує на перехід ключових плавальних функцій від лап до хвоста.

"Процетіди, що жили 47-41 мільйон років тому, плавали за допомогою ніг, - каже професор Гінгеріх, - і лише близько 37 мільйонів років тому стали з'являтися кити, які використовували хвіст. Aegicetus відноситься до перехідного часу і перехідних форм і вже отримав посилений хребет "хвостового" плавця".

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що врайоне Свентокшиських гір на території Польщі палеонтологи виявили фрагменти кісток плиозаврів, що населяли планету 150 мільйонів років тому.