RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Вночі відводили на "підвал": з'явилася моторошна розповідь про секретну в'язницю бойовиків на Донбасі

В окупованому Донецьку у колишньому приміщенні вугільної компанії по вулиці Артема,7 бойовики влаштували концтабір.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на допис блогера Фашика Донецького.

Блогер записав відверте зізнання одного із бойовиків - Сергія Озерова, який раніше воював проти українських військових у лавах незаконного збройного формування "Восток", а після поранення був призначений охоронцем в'язниці під номером 2 у Донецьку.

Приміщення, де до 2014 року розміщалася одна із вугільних компаній, яка належала бізнесменові Рінату Ахметова, бойовики переобладнали під в'язницю ще у травні. Усього існувало 3 пости, які потрібно було охороняти, та 4-й секретний, або, як його ще називали, "Глухий". Це - підвальні приміщення, у яких бойовики влаштували катівні.

"Приміщення використовувалися для доставки в них цивільних, яких затримали, агентів СБУ, для утримання воїнів ЗСУ. Також там знаходилася катівня. Мені потрібнобуло проводжати певних людей на підвал з двома військовими, теж росіянами. Також "на підвалах" у нашій в'язниці були задути всі витяжки в камерах та заварені металевими листами абсолютно всі вікна. Навіть у катівні не працювала витяжка. Внизу, в підвальному приміщенні, всюди горіло світло. Таких камер для затриманих було 24 штуки, вони були дуже маленького розміру, як клітки.

Коли хтось із затриманих не "коловся", про це знала вся наша в'язниця - слідчі включали музику, щоб ніхто не чув криків. Після цього ноу-хау я деякі пісні до цього часу не люблю, адже враження досить моторошне від важкого року і тваринних криків або пісень "Любе" в перемішку зі стогонами", - розповів Оеров.

У концтаборі із затриманими працювала слідча окупантів Катерина Приходько. Після її допитів полонених і ув'язнених забирали з концтабору. Охоронці більше їх ніколи не бачили. Озеров додав, що майже всі, хто потрапляв на "Глухий" пост, не поверталися з нього живими. Особисто через руки Озерова пройшло 70 затриманих. Більшість із них були побиті й потребували медичної допомоги, але у розмові бойовик зізнався, що це його не хвилювало.

Охоронцям із горішніх поверхів було заборонено спускатися у підвали. Навіть розпитувати про те, що там коїться, бойовикам забороняли. Ті, хто проявляв надмірну цікавість, часто-густо самі опинялися на місці своїх недавніх жертв.

"На підвали" часто потрапляли цивільні та бізнесмени. Їх проводили у приміщення концтабору через чорний вхід, подалі від цікавих очей. Більшість із них зникли.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Донецьку на території колишнього арт-центру "Ізоляція" бойовики влаштували справжній концтабір, де безвісти пропадають люди.