RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що потрібно Україні для ефективного відсічі ворогу: названі ключові пункти

Для того, аби Україна змогла давати противнику адекватну військову відсіч, необхідно вже сьогодні провести докорінні реформи усієї системи оборони.

Таку думку висловив військовий експерт Юрій Бутусов, передає "Апостроф" із посиланням на "Дзеркало тижня".

Головними цілями нової армії повинні стати боєздатність та боєготовність. Також необхідно створити історію війни, щоб отримати можливість зробити висновок про реальний характер бойових дій, скласти об'єктивну характеристику усім командирам.

Окрім цього, варто розробити доктрину бойових дій та устави на основі військової реальності. Адже ЗСУ зараз послуговуються доктриною, яка була розроблена у 70-х роках минулого століття. З цієї ж причини потрібно ввести й нові правила оцінювання й порядку перевірки боєготовності. Іншими словами, оцінювати бойові якості командного складу, а не кількість ярликів та журналів обліку.

Військовий бюджет для кожної структури, пов'язаної із ЗСУ, має формуватися на основі реальних потреб. А кількість перевірок і контролерів необхідно звести до раціонального мінімуму - до однієї одноденної щомісяця.

Крім цього, експерт пропонує розвантажити командирів від адміністративних функцій, для чого необхідно обмежити документообіг та збільшити штат діловодів.

Ще одна необхідна реформа - скорочення кількості військових частин, аби забезпечити їх укомплектованість на рівні 80-90%. З цією ж метою Бутусов закликає зменшити кількість органів управління, штабів і командувань, які не є життєво необхідними для ЗСУ.

Для покращення боєздатності та ефективної військової відсічі варто також змінити структуру мобілізації, комплектування й територіальної оборони - зосередити адміністративні функції у вертикалі обласних і районних адміністрацій на базі єдиного реєстру виборців. З цією ж метою необхідно дозволити командирам бойових частин залучати резервістів для служби на фронті.

Також експерт пропонує ліквідувати військові кафедри в учбових закладах і запровадити обов'язкові військову службу для всіх студентів.

Як раніше повідомляв "Апостроф", незабаром по всій території України створять підрозділи територіальної оборони, до яких набиратимуть як юнаків, так і людей похилого віку.