RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Лазери і "жезли Бога": як і чим людство збирається вести космічні війни

Технологічні досягнення останніх десятиліть значно здешевили вивідоб'єктів на низькі орбіти, що відкрило дорогу до активного військовому освоєння космосу.

Однією з найбільш перспективних галузей є інтеграція супутників в систему управління бойовими дронами, повідомляє "Апостроф". Це дозволяє істотно збільшити як кількість, так і бойову ефективність БПЛА на конкретних театрах бойових дій.

В цілому, наявність розвиненої супутникової інфраструктури дозволяє не тільки спостерігати за противником, а також забезпечувати надійний і добре захищений канал зв'язку. Суперничество держав зараз зосереджене саме на можливостях розгортати власні супутникові мережі, захищати їх, відстежувати і вражати ворожі апарати з поверхні землі. А ось розміщення озброєнь на космічних апаратах в найближчій перспективі очікувати не варто.

"Не думаю, що найближчим часом це стане суттєвою проблемою. Адже конфлікту в космосі повинен передувати конфлікту на землі", - зазначив Бен Бейслі-Уокер, один з провідних фахівців UNIDIR.

Проте, технологічних перешкод для розміщення озброєнь в навколоземному просторі зараз вже майже не залишилося.

"Ключовими напрямками тут є ракетні, протиракетні і лазерні озброєння", - повідомив Рам Джаку, професор університету МакГілл, автор книги "Глобальне управління космосом: міжнародне дослідження".

Дійсно, успіхи в розробці лазерних технологій відкривають можливість для реалізації ідей одного з найамбітніших проектів часів холодної війни - Стратегічної Оборонної Ініціативи або "Зоряних воєн" Рональда Рейгана. Тоді планувалося створити систему зі збройних лазерами супутників, які зможуть ефективно перехоплювати балістичні ракети з ядерними боєголовками. Втім, якщо в 1980-х роках будівництво лазерів необхідної потужності виглядало фантастикою, то сьогодні знищення ракет і літальних апаратів за допомогою бойових лазерів - це звичайна справа. А в космосі, при відсутності атмосфери, ефективність лазерної зброї буде ще вищою.

Зниження вартості виведення вантажів на орбіту відкриває дорогу і до реалізації інших фантастичних проектів космічної зброї. Зокрема, це американські проекти, відомі під назвою "жезли Бога". Згідно з ними, на супутнику повинні розміщуватися масивні вольфрамові стрижні, які в момент прольоту над метою просто скидаються вниз. До моменту досягнення поверхні землі ці стрижні повинні розвинути швидкість до 12 км\с, що дозволяє вражати цілі з силою ядерного вибуху.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зоряні війни вже сьогодні: людство відчуває космічну зброю.