RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Замкнуте коло: названо головні проблеми з приватними дитсадками в Києві

У приватних дитсадках, на відміну від комунальних, чергу перед початком навчального року 2019-2020 в які налічувала 30 тисяч дітей, такої проблеми немає, але тут є інша - фінансова.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"У групах у нас 20 дітей. П'ятиразове харчування. Все готується на власній кухні, привозної їжі немає. Дві прогулянки: вранці і ввечері, денний сон, - розповіли "Апострофу" в адміністрації одного з приватних дитсадків Софіївської Борщагівки. - Вчимо дітей за державною освітньою програмою: музика, хореографія, англійська мова, сенсорний розвиток, фізкультура, розвиток мови, художня література, ліплення, аплікації, малювання. Додатково з дітками проводить навчання художниця".

Умови - просто казка, чи не так? Але далеко не кожному така казка по кишені, адже за місяць в цьому садку потрібно заплатити 9,5 тисячі гривень, та ще й сплатити разовий вступний внесок - 10 тисяч гривень. І це при тому, що згідно з останніми даними Держстату, середня зарплата в Україні 10679 гривень.

"Батьки, яких опитували різні служби, говорять про те, що в цьому закладі (нелегальному садочку в Подільському районі, - "Апостроф") вартість послуги була майже вдвічі менша, ніж у такому самому закладі, але оформленому офіційно, - додає Людмила Волинець. - Звичайно, нормою є безпечна та якісна послуга для дитини і сім'ї, але, з іншого боку, навіть у Києві не проаналізована вартість послуг дошкільного виховання. Вартість послуг в легальних дитячих садках зашкалює. Вона просто недоступна для батьків".

Ось і виходить замкнуте коло. Нічим платити? Віддавай дитину в комунальний садок. Комунального садка немає? Платіть за приватний. Нічим платити?...

Детальніше про цю проблему, читайте в матеріалі "Апострофа": Операція "мокрі штанці": чому українці дозволяють садкам "викрадати" своїх дітей.