RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вченим вдалося розшифрувати ДНК стародавніх людей: деталі відкриття

Провідні палеогенетики світу вперше змогли взяти зразки ДНК з решток древніх Homo sapiens, що жили на території Африки у кам'яному віці, і використати їх геноми для вивчення історії останніх етапів еволюції людини.

Висновки вчених і геноми древніх африканців були опубліковані в статті в журналі Nature.

"Ми майже нічого не знаємо про структуру популяцій древніх людей, що жили в Африці на південь від Сахари. Ми отримали перші повні геноми людей, що жили в печері Шум Лаку на заході Камеруну приблизно 8-3 тисячі років тому. Цей регіон вважається прабатьківщиною групи народів банту", – пишуть дослідники.

Девід Рейч (David Reich), відомий палеогенетик з Гарвардського університету (США), а також інші провідні фахівці у цій галузі зіткнулися з виключенням з цього правила, вивчаючи рештки 18 стародавніх жителів Африки, недавно знайдених у печері Шум Лаку на заході Камеруну. Їх кістки, чий вік складав 8 тисяч і 3 тисячі років, були знайдені в шарах, пов'язаних з кінцем кам'яного і бронзового століття.

Вчені не сподівалися на успіх, проте їм дуже сильно пощастило, залишки ДНК, придатні для відновлення фрагментів повного генома, були присутні в достатній кількості у кістках відразу чотирьох стародавніх камерунців. Усі вони, як відзначають генетики, були дітьми, чий вік складав від 4 до 15 років. Один зі свкелетів належав чотирирічній дівчинці, а решта три – хлопчикам.

Їх можна було розбити на дві пари досить близьких родичів. Це говорить про те, що печера Шум Лаку була своєрідним "сімейним кладовищем", яке жителі західного Камеруну використовували подібним чином протягом багатьох тисяч років.

Фрагменти генома збереглися в рештках усіх дітей незвично добре, що вперше дозволило вченим не тільки вивчити окремі частини мітохондріальної ДНК, що передається від матері до дітей, або чоловічої Y-хромосоми, але й інші частини генетичного коду. Це в свою чергу дало Рейчу і його колегам унікальний шанс розкрити історію міграцій можливих предків народів банту, що жили в цьому регіоні приблизно 10-15 тисяч років тому.

Всупереч очікуванням вчених, жителі печери Шум Лаку були прямими предками або навіть близькими родичами сучасних представників народу банту.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Китаї виявили нові фігури теракотових воїнів, які були створені 2200 років тому для захисту імператора в загробному житті.