RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

День Святого Валентина: найпопулярніші міфи про свято і їх викриття

У зв'язку зі святом 14 лютого, коли відзначають День Святого Валентина, існують багато міфів. Деякі з них вдалося "викрити".

Міф 1

Святий Валентин - католицький святий, тому відзначати його свято в Україні, де більшість віруючих православні, - не обов'язково.

Такий вислів дуже популярний в інтернеті. Однак історія Церкви знає відразу трьох святих з таким ім'ям, але про всі них відомо дуже мало. Тут варто нагадати, що в 1054 році римський папа і константинопольський патріарх відлучили один одного від Церкви. З цього часу почався розкол християнства на католицизм і православ'я. Всі святі, які були канонізовані до цієї дати - загальнохристиянські.

Тому святий Валентин шанується як католиками, так і православними. Тільки католики вшановують його пам'ять 14 лютого, а православні 12 серпня за новим стилем (30 липня за церковним календарем).

Міф 2

День святого Валентина - маркетинговий прийом і раніше його не святкували.

У римський час в середині лютого проходили два фестивалі: Луперкалії і Юнони-очистительниці. Обидва вони були пов'язані з родючістю і, відповідно, дітонародженням. Зі встановленням християнства, як державної релігії, фестивалі стали замінюватися на вшанування близьких за часом святих. В даному випадку святого Валентина і Богородиці.

Однак спочатку ніякого любовного контексту не було. Тільки в ХIV столітті великий англійський поет Джефрі Чосер написав поему "Пташиний парламент", де розповідає про те, що у Валентинів день птахи починають шукати собі пару. Це поклало початок романтизму свята.

Так в 1415-м герцог Орлеанський Карл написав першу валентинку з в'язниці. Романтизм європейців підхопив ідею і це поклало початок романтичним подвигам 14 лютого. Найстаріша валентинка дійшла до нас й датується +1477-м роком, її написав якийсь Джон Пастон своїй нареченій Марджері.

У XIX романтизм цього дня ще більше посилився. Після революції комерсанти розвинули ідею романтичного свята для закоханих і перетворили його в те, що ми знаємо зараз.

Висновок: міф невірний! Незважаючи на те, що на день святого Валентина дійсно сильно вплинули торговці, але святкувати його почали набагато раніше.

Міф 3

Імператор Клавдій стратив Валентина за те, що той вінчав геїв.

За легендою, імператор Клавдій II вирішив, що шлюб заважає воїнам добре битися і заборонив його для них. Звичайно, це подобалося не всім і єпископ Валентин таємно вінчав закоханих. За що і був засуджений до смерті.

Але головна суть в тому, що в ті часи поєднання шлюбом гомосексуалістів християнським єпископом було просто неможливо. В першу чергу, через негативне ставлення християнства до цього явища.

Висновок: міф невірний! Ранньохристиянський єпископ, яким був святий Валентин, при всьому бажанні не міг поєднувати шлюбом солдат-геїв.

Міф 4

День святого Валентина почали відзначати американські геї в 70-х роках XX століття.

Відзначали день святого Валентина ще в XIX столітті і раніше.

Висновок: міф невірний! Історія свята починається не пізніше XIX століття, а багато в чому раніше (XV століття).

Міф 5

У день святого Валентина був проведений перший гей-парад.

Чомусь зв'язок дня всіх закоханих і гомосексуалізму дуже популярний. Зокрема, першим гей-парадом вважається демонстрація кількох сотень активістів в червні 1970 року. Вона була проведена в річницю, т.зв. Стоунволлских бунтів 1969 року. І зараз вони проводяться в теплу пору року.

Висновок: міф невірний! Перший гей-парад з днем святого Валентина не пов'язаний.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні 14 лютого, коли відзначається День святого Валентина, в мережі з'явилися незвичайні поздоровлення для киян, оформлені під традиційні для цього романтичного свята привітання-валентинки у формі сердечок.

Про 5 простих ідей для святкування Дня святого Валентина, які зроблять це свято казковим, чарівним і незабутнім, читайте в матеріалі "Апострофа": Як незабутньо відзначити День святого Валентина: 5 ідей для святкування.