RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Стрітення Господнє: що можна і що не можна робити в цей день

15 лютого християни східного обряду відзначають Стрітення Господнє - за народними повір'ями, в цей день зима зустрічається з весною.

"Апостроф" публікує історію свята і розповідає про найпопулярніші прикмети і звичаї, пов'язані з цим днем.

15 лютого священнослужителі нагадують про важливу подію - зустрічі Ісуса, якому виповнилося рівно 40 днів з моменту народження, зі старцем Симеоном та Анною пророчицею. Діва Марія віднесла маленького Ісуса в храм, де дитину побачив старець Симеон. Раніше він отримав пророкування, що не помре доки, поки не побачить Спасителя.

Наші предки вважали Стрітення днем першої зустрічі весни. Існувала думка, що морози вже останні. Тиха погода 15 лютого віщувала хороший урожай і сонячну весну. Якщо дороги в цей день замітав сніг, то очікували затяжну і холодну весну. А, якщо з дахів капала вода, то, за народними повір'ями, зима ще не скоро послабить свої позиції.

На Стрітення було прийнято приносити в храм свічки для освячення. Уже навесні, після грози і грому, їх запалювали вдома, щоб відігнати біду. Такі свічки давали в руки важко хворій людині або вмираючому, щоб полегшити фізичний біль і зробити комфортним перехід душі в духовний світ. Вважалося, що жевріючий перед іконою вогник стрітенської свічки здатний допомогти дитині з'явитися на світ при важких пологах.

Також в цей день заведено читати молитви про своїх дітей. Батьки просять здоров'я і благополуччя дня них.

15 лютого під забороною важка фізична праця: ремонт, переїзд, перестановка меблів, будівництво. Категорично не можна лаятися і сваритися. Також не варто їхати далеко від дому - поїздка може закінчитися неприємністю. Якщо ж далекої дороги не минути, то близькі повинні були благословити того, хто відїжджає, молитвою і окропити свяченою водою.

На Стрітення не можна прибирати в будинку, займатися рукоділлям, купатися у ванній, гадати і здійснювати магічні ритуали, а також вживати алкоголь.