RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Археологи виявили в Китаї загадкову давню могилу: що збентежило дослідників

Вчені під час проведення розкопок в китайській провінції Хенань виявили 5000-річне кладовище, на якому перебувала могила з останками карлика.

Про це повідомляє "Лента".

Експерти вважають, що отримали важливу археологічну інформацію про патологічну карликовість в давнину.

Могила з останками невисокої людини була виявлена в містечку Гуанджі на березі річки Хуанхе. Вуглецеве датування кісток з цього кладовища показало, що люди проживали тут громадою в період від 3300 до 2900 рр. до н.е.

Ймовірно, кладовище відноситься до неолітичної культури Яншао. Археологи відзначають, що поховання в Гуанджі були простими - це були звичайні ями в землі, в які разом з тілом людини укладали кілька похоронних артефактів.

Могила карлика майже не відрізняється від інших поховань. Однак у похованого руки були заховані за спиною, тоді як у всіх інших могилах руки у похованих людей були складені на грудях.

Головна відмінність - розміри тіла померлого. У нього був маленький череп і коротші, ніж у інших, руки і ноги. На думку дослідників, він страждав на карликовість - вроджене генетичне захворювання. Це один з найдавніших археологічних прикладів такої хвороби.

Аналіз зубів показав, що ця людина була доросллю, але її кістки не сформувалися до кінця. Погана збереженість кісток тазу не дозволила достовірно оцінити стать померлої людини.

Напевне, ця людина мала серйозні проблеми не тільки зі здоров'ям, але і зі спілкуванням. Історичні писемні джерела IV-II століть до н.е. ні слова не говорять про те, що карликовість сприймалася негативно в конфуціанстві.

Однак філософ Чжуанцзи, який написав основний текст даосизму, згадував, що люди з карликовістю сприймалися в громадах того часу як сторонні. На це побічно вказує і те, що руки цієї людини були заховані за спиною.

Як повідомляв "Апостроф", в єгипетському місті Телль Тіма, яке розташоване на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання .