RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Коли і на скільки планують підвищити пенсійний вік в Україні: детальне роз'яснення

Українцям, які до 2028 року не матимуть необхідних 35 років страхового стажу, доведеться працювати до 63-65 років.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Сегодня".

Згідно з пенсійною реформою, яка триває в Україні, з 1 квітня 2021 року пенсійний вік жінок і чоловіків в країні зрівняється і становитиме 60 років. Однак, при цьому чоловікам буде необхідно мати 35 років трудового стажу, а жінкам - всього 30. Страховий стаж, що дає право на пенсію за віком, стане однаковим для всіх (35 років) в 2028 році. Чи буде до цього часу підвищено пенсійний вік, поки неясно.

Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова вважає підвищення пенсійного віку неминучим процесом, тому що при нинішній солідарній системі відрахувань із зарплат буде не вистачати на забезпечення пенсійних виплат. За дослідженням Світового банку, до 2030 року 60% українців зможуть претендувати тільки на мінімальну пенсію. Третьякова пропонує проводити підвищення пенсійного віку плавно - наприклад, на один місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року.

За словами незалежного пенсійного експерта Віктора Колбуна, колишнього заступника голови Пенсійного фонду, приховане підвищення пенсійного віку вже відбулося. "Багато хто з нинішніх 45-50 літніх до 2028 року не матимуть необхідних 35 років стажу і їм доведеться працювати до 63-65 років", - зауважив він.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин стверджує, що українців поступово готують до підвищення пенсійного віку.

За його прогнозами, за пенсіонерів влада візьметься, як тільки вирішать два більш важливі питання - приймуть закон про продаж сільгоспземель і новий Трудовий кодекс. Експерт стверджує, що ці два закони будуть прийняті не пізніше першої половини 2020 року.

Одночасна зміна пенсійного законодавства, яким можуть підвищити пенсійний вік і ввести особисті накопичувальні пенсії вже буде справжньою реформою.

"Швидше за все, підвищення пенсійного віку зроблять поступовим, причому не на місяць щороку, це мало, а на півроку. І підвищать з 60 до 62-63 років, а не до 65. Не виключено, що пенсійний вік підвищать не тільки для чоловіків, але і для жінок, оскільки з 2021 року він стане для всіх однаковим", - припустив експерт.

Олег Пендзин вважає, що радикальні зміни вступлять в силу не раніше 2022 року. Тобто у 58-59-річних чоловіків є дворічний запас часу, щоб оформити пенсію в 60 років.

Як повідомляв "Апостроф", в рамках пенсійної реформи в Україні планують додати другу пенсію - за накопичувальною системою.