RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Розсекречено дані про військових Путіна, які розв'язали криваву війну на Донбасі: фото

У мережі розповіли про російських найманців, які безпосередньо причетні до розв'язання війни на Донбасі у 2014 році.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Цензор.НЕТ".

Існувало три елітні підрозділи противника, котрі на 95% складалися з громадян Росії і в яких командування було з числа російських офіцерів. Характерно і те, що всі вони почали свою діяльність у період з кінця травня до кінця червня. Ще до звільнення Слов’янська.

Загін "Іскра"

Сформований у Росії навесні 14-го і зайшов на територію України в другій половині травня того ж року. Росія лише в червні почала поставляти бронетехніку бойовикам, а у квітні-травні їхній максимум – КамАЗ. Група також прибула в Україну на КамАЗах. До них згодом приєдналися і чеченці. "Іскра" налічувала від 45 до 50 бійців. Також близько 30 завербованих місцевих та близько 40 чеченців. Приблизно 120 бійців. Очолював підрозділ російський офіцер, підполковник ФСБ Сисенко Борис (Іскра).

У мережі є спогади одного з колишніх членів формування про весь процес підготовки, переправлення та участі в бою.

"Іскра", в свою чергу, отримував накази від такого собі Андрія Івановича, який при зустрічі нагадав мені типового такого чінодрала з ЕдРа - апломб хоч греблю гати, черево over 120 кг і т.д. (Як я подумав тоді, "командирів не вибирають"), - написав бойовик.

Загін "Інтербригада"

Формування зайшло на територію України 8 червня 2014 року. І саме їм російські військові дали першу бронетехніку, котра перетнула кордон з Україною. Не танки, котрі зайшли 12 червня і були зняті у всіх населених пунктах через котрі вони рухалися, а саме ці 3 БТР-80. БТРи мали номери "101", "403" та "222" (був переданий з однієї з в/ч колишньої, станом на 2014 рік, 58-ї армії). В колоні також був КамАЗ з ЗУ-23-2, ще один КамАЗ та бензовоз.

Кількість бійців становила від 100 до 120 бойовиків. Екіперовані були одним типом камуфляжу та однотипними розгрузками. На більшості з них була форма "Мабута", а РПС від "СМЕРШа". Командиром підрозділу був підполковник ФСБ Комісаров Роман з позивним Луна. 12 червня підрозділ взяв участь у бою за курган Савур-Могила, де меншими силами завдяки своїй підготовці та низці інших обставин зуміли втримати висоту. Цього ж дня в Сніжне приїхали і танки бойовиків разом з двома новими БТР-80.Брали участь і в бою за Маринівку, де 16 червня покинули свій БТР-80 ("222-й"), котрий дістався трофеєм нашим бійцям. 9 липня отримали завдання добратися до Краснодону. На марші в районі Сабівки, Луганська область, потрапили під обстріл бійців 128 ОГПБр та черговий "дружній вогонь". В результаті бою втратили 5 своїх бійців.

У підрозділі виникали проблеми, через котрі особовий склад покидав його і приєднувався до інших формувань бойовиків. Самого ж Луну відправили до Краснодону, а звідти ближче до Донецька, де він приєднався до командного складу батальйону "Восток". Помер в РФ через проблеми з серцем 12.07.17.

Підрозділ "Єрмак"

Зайшли на територію України 25 червня 2014 року в Луганській області. Мали 4 САУ 2С9 "Нона", 4 Т-64БВ та дві БМП-2. Кількість особового складу налічувала 100-115 бійців. Командував підрозділом російський офіцер з позивним "Терек".

Перед "Єрмаком" стояла чітка і вузька задача – вибити бійців 72 ОМБр з району Червонопартизанська. А якщо точніше, то з жіночої колонії, котра переходила з рук в руки 5 разів (ще один невідомий і унікальний епізод війни). В кінці липня за одну ніч дані "Нони" вистріляли 438 мін та снарядів по бійцях 72-ї (3 САУ вистріляли по 96, а одна – 150). Начальником артилерії був призначений російський кадровий військовий, котрий не брав відпустку, не був у запасі і не був військовим пенсіонером.

Ним виявився підполковник ГРУ Олег Кулієв, позивний Сільвер, котрий за пів року до початку війни в Україні був направлений на перепідготовку на артилериста.

Підрозділ розташувався практично на нулі в селі Королівка, Луганська область. Цілком зрозуміло, що формування робило регулярні вилазки ДРГ, закладало фугаси та робили "набіги" на колони постачання.

Всі три підрозділи контактували з російським генералом з ГРУ з позивним Оріон, який був головним військовим куратором по "ЛНР".

Зазначимо, що 5 травня 2018 року Bellingcat встановили, що "Оріон", він же Андрій Іванович (регулярно "світився" на опублікованих СБУ перехоплених аудіозаписах бойовиків), це не хто інший, як російський офіцер з ГРУ Олег Іванников.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у InformNapalm розповіли про ще декількох російських військових, які брали участь в операції по окупації Криму, вони несли службу на ракетному катері Р-60 Чорноморського флоту РФ.