RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У США померла легендарна "жінка-комп'ютер", яка відправляла людей на Місяць

У понеділок, 24 лютого, у віці 101 року померла американська математик Кетрін Джонсон.

Про це повідомляє агентство NASA.

Джонсон була легендарною "жінкою-комп'ютером". Її розрахунки допомогли відправити астронавтів на орбіту, а згодом і на Місяць. Р оль Кетрін в NASA була висвітлена у фільмі 2016 року "Приховані фігури". Космічне агентство, повідомляючи про смерть Джонсон, відзначило її спадщина, яке "руйнує расові і соціальні перепони".

Джонсон стала однією з перших афро-американських жінок в NASA, працювала як "людина-комп'ютер" під час проекту "Меркурій" - першої пілотованої космічної програми США і програми "Аполлон", яка почалася для здійснення першої пілотованої висадки на Місяць.

Відомо, що відразу після початку використання комп'ютерів для подібних розрахунків, астронавт Джон Гленн відмовився летіти, поки Джонсон не перевірить дані машини.

До слова, багато часу про Кетрін Джонсон не знали навіть в США. Але пізніше вона все ж отримала заслужене визнання. У 2015 році Барак Обману вручив їй президентську медаль свободи - одну з вищих нагород в США для цивільних. З 2016 вийшов фільм "Приховані фігури" про групу афро-американок, яка проводить для NASA ряд математичних обчислень, необхідних для запуску перших пілотованих космічних місій США. У той же рік в честь Джонсон назвали одне з приміщень NASA.

Як повідомляв "Апостроф", в селі Роздольне в окупованому Росією Криму у віці 96 років померла колишня зв'язкова УПА Теодозія Кобилянська , яка 10 років провела в радянських таборах і на засланні.