RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Час пекти пироги: традиції і прикмети третього дня Масляної

У середу, 26 лютого, в Україні відзначають третій день так званого Масляного тижня: в цей день прийнято накривати смачний стіл і запрошувати до себе додому гостей.

За традицією, Масляна повинна проводитися дуже багато і весело, люди не повинні скупитися на частування, тобто як проведеш Масляну, так і рік пройде. На третій день тижня на столі можуть стояти не тільки млинці, а й інші смаколики, наприклад, пироги.

Вважається, що якщо млинці виходять гарні і пишні - то і рік буде щасливий і багатий на врожай, а якщо прилипають і не виходять - то чекати в році неприємностей.

У народі кажуть, що "чим більше млинців в хаті спечуть на Масляну, тим багатше в хаті стане, а якщо мало млинців господиня спече, то і врожаю не буде". Вважалося, що кожен спечений млинець асоціювався з сонцем, тобто один млинець - один сонячний день, і чим більше млинців, тим більше сонячних днів. Але в той же час, занадто багато млинців теж погано, оскільки буде посуха, а якщо занадто мало, то буде погана погода, і врожай не вродить, тобто повинна бути золота середина.

У середу Масляного тижня теща повинна обов'язково покликати свого зятя на млинці, і якщо млинці сподобаються зятю, то і рік проживуть в злагоді й взаєморозумінні.

На Масляну завжди в старовину споруджували гойдалки. Розгойдувалися на гойдалках, і хто найвище злітав, у тій сім'ї і урожай буде більше інших. Те ж саме і з катанням з гірки, хто далі всіх з'їде з гірки, у того і льон виросте найдовший.

Що стосується погоди, то якщо напередодні Масляної йшов дощ, то осінь обіцяє бути повна грибів, а якщо мороз, то літо буде не жарким і урожай буде хорошим.

"Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться", "Якщо на Масляну викинути старі речі, то в цьому році будуть нові обновки", "На Масляну якщо людина зможе пробачити, то в своє життя зможе нове пустити", - такі прикмети пов'язані зі святом.

Серед інших звичаїв на Масляну - перший млинець з'їдається в пам'ять про померлих предків. У минулі часи також існував звичай який зараз зовсім забули, в кінці Масляної тесть обов'язково запрошував свого зятя "доїсти барана", тобто останній м'ясний день перед початком Великого Посту.

Діти на Масляну свистіли в свистки які були виготовлені у вигляді птахів, тим самим вони закликали назад перелітних птахів.

Також читайте в матеріалі "Апострофа", як не похитнути своє здоров'я на Масляну, вживаючи багато млинців.