RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Кабмін урізав фінансування життєво необхідних ліків для українців: сумні цифри

Видатки на придбання інсуліну у бюджеті 2020 року для місцевих бюджетів скорочено у 4 рази, що призведе до того, що під кінець року на ці потреби не буде коштів зовсім ні в місцевих, ні в державному бюджетах.

Про це свідчать офіційні дані.

Так, цільові видатки на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет закладено тільки на перший квартал у розмірі 210 млн.грн., тоді як у 2019 році було передбачено 841 млн.грн. (менше у 4 рази), цільові видатки на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу, - у розмірі 274 млн.грн., тоді як у 2019 році було передбачено 1096 млн.грн. (менше у 4 рази), цільові видатки на виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям, - 2,8 млн.грн., тоді як у 2019 році було передбачено 11,3 млн.грн. (менше у 4 рази).

Разом з тим, урядом встановлюється норма, відповідно до якої державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році реалізуються Національною службою здоров’я для відшкодування вартості інсулінів для лікування цукрового діабету та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, - з 1 жовтня до 31 грудня 2020 року. Тобто, у другому та третьому кварталі 2020 року коштів на інсуліни не передбачено ні в державному, ні в місцевих бюджетах.

Як повідомляв "Апостроф", раніше спливли скандальні деталі діяльності МОЗ, яке заклало у бюджет витрати на програму медичних гарантій в сумі 72 мільярди гривень, що в три рази нижче гарантованої законом норми.

Також стала відома причина, через яку мільйони українців втратили право на безкоштовну медичну допомогу.