RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

У Львові відмовилися застосовувати "Протефлазид" в лікарнях - ЗМІ

Скандали з препаратом "Протефлазід" компанії "Екофарм" тривають, на цей раз про нав'язування препарату заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Про це пише видання "Вести".

Так, компанія НПК "Екофарм" пропонує медичній галузі ліки, які нібито блокують коронавірус під назвою "Протефлазид", при цьому експерти називають його "фуфломіціном".

Мер Львова Андрій Садовий виступив із заявою з приводу препарату.

"Керівництво компанії "Екофарм", яка виробляє "Протефлазид" дійсно запропонувало нам надати безкоштовно в якості гуманітарної допомоги невелику партію свого препарату, який, за їхніми словами, має імуностимулюючий ефект. Натомість попросили написати звернення від головного лікаря на їхню адресу з відповідним проханням. Ні про який зв'язок з підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19, як про це йдеться в замовних матеріалах, не йшлося", - заявив він.

Влада Львова повернула препарат виробнику.

"Якщо хтось ще не в курсі, що таке "Протефлазид", про нього можна сказати наступне - це 96% спиртовий розчин на двох травах - щучки і вейники за ціною 300-600 гривень в залежності від обсягу. Препарату вже майже 20 років і виробник заявляв, що це відмінні ліки від вірусів герпесу, гепатитів, грипу, ГРВІ, і навіть від ВІЛ-інфекції. З недавнього часу "Екофарм" зусиллями свого заступника директора Олександра Гриневича, став просувати "Протефлазид" як ліки від коронавірусу", - пояснюють журналісти.

Проти спроби нав'язати дорогий препарат виступили багато експертів. Як висловився лікар-інфекціоніст Ігор Марков, "Протефлазид" на коронавірус буде діяти "приблизно як аскорбінова кислота".

"Нормальних доказових клінічних досліджень противірусної дії "Протефлазіду" не було, немає і бути не може просто в силу того, що виробники цієї бодяги на спирту фізично не в змозі потягнути багаторічну програму мультицентрових рандомізованних клінічних випробувань", - прокоментував ситуацію біофізик, доктор фізико математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАНУ Семен Єсилевський.