RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Монополісти спекулюють цінами на овочі, доводячи фермерів до банкрутства - Білецький

Українським фермерам загрожує банкрутство, поки великі мережі супермаркетів продають імпортні овочі, заробляючи надприбутки. У той же час президент Зеленський і Верховна Рада нічого не роблять, щоб підтримати вітчизняних сільгоспвиробників під час карантину, оскільки їх банкрутство дозволить скупити їх землю за копійки.

Про це лідер партії "Національний Корпус" Андрій Білецький розповів на своєму Youtube-каналі.

Політик підкреслив, що в умовах карантину великі супермаркети продовжують працювати і отримують надприбутки, коли сільськогосподарські ринки багато тижнів закриті. Тому дрібним українським фермерам загрожує банкрутство, але влада нічого не робить, щоб підтримати вітчизняного виробника.

"У Маріуполі фермери безкоштовно роздають редис, тому що не можуть продати. У цей час ізраїльська редиска продається в українських супермаркетах. При цьому імпорт овочів в Україну в 2 рази перевищує експорт. За січень - лютий 2020 ми імпортували овочів на 54 млн грн, а експортували лише на 25 млн грн. Під час карантину супермаркети працюють і заробляють надприбутки, а українські фермери змушені викидати продукцію або продавати оптом монополістам у багато разів дешевше. Це результат корупції влади, яка дозволяє тим, хто купив дозвіл, заробляти капітали під час загальної чуми", - заявив Білецький.

Глава Нацкорпуса додав, що банкрутство українських аграріїв вигідно ініціаторам ринку землі, адже фермери будуть змушені продати свої угіддя. Можливо, тому зараз влада не вживає жодних заходів для підтримки сільгоспвиробників.

"Український фермер уже вклав гроші в паливо, в добрива, в теплиці. Якщо він не продасть урожай, то стане банкрутом. В рік відкриття ринку землі у нього не буде грошей, щоб викупити власні угіддя і за безцінь великі холдинги через підставних осіб куплять у фермерів цю землю. У Зеленського і Ради була можливість допомогти малому й середньому фермерству. Законопроекти 3205 та 3205/1 про створення Фонду часткового гарантування кредитів для фермерських господарств не більш, ніж на 500 га землі. Але ВРУ зняла ці законопроекти з розгляду порядку денного", - повідомив політик.

26 і 27 квітня через закритих сільськогосподарських ринків в Херсонській області відбулися масові протести фермерів. У підсумку, в регіоні пообіцяли відновити роботу близько 180 ринків. За словами голови організації Нацкорпуса в Херсоні Івана Старостенка, ситуація в області, жителі якої в основному заробляють на продажу ранньої сільськогосподарської продукції, - критична і загрожує фінансовим колапсом.

"Наша область межує з окупованих Кримом, і їй загрожує фінансовий колапс. Ситуація може бути страшніше, ніж просто залишитися без грошей. Херсонська область виходить на ринок зі своїми овочами перша. Але тепер, через карантин, продукція просто псується. Або ми змушені продавати її оптом монополістам - редис 3 грн за кг, коли в супермаркеті він коштує 15 - 20 грн за кг. Те, що є проблемою Херсона, завтра стане проблемою всієї України", - сказав Старостенко.