RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Гра Кремля на нашому полі: український генерал пояснив, що не так з інтерв'ю Гордона

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж вважає, що інтерв'ю журналіста Дмитра Гордона з ватажком терористів Слов'янська, одним з керівників окупації Донбасу, Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) - це спецоперація росіян. Гордона могли використовувати "втемну", знаючи, що він ласий на такі інтерв'ю.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Дмитро Гордон заявив, що взяв інтерв'ю після домовленостей з українськими спецслужбами. Однак спецслужби заявили, що це була виключно ініціатива журналіста. Разом з тим, зрозуміло, що без санкції російських спецслужб це інтерв'ю взагалі було б неможливо, адже Гіркін - кадровий офіцер ФСБ. Микола Маломуж розповів, що, на його думку, відбулося.

"У першу чергу хочу відзначити, що зазвичай не ми активно виявляємо ініціативу в проведенні інформаційних операцій, а російські спецслужби використовують розкручені інтернет-ресурси і журналістів, які беруть інтерв'ю у зрадників України. Використовують також журналістів, які співпрацюють з Кремлем ще з часів СРСР, але видають себе за патріотів. Крім того, як тільки надходить завдання, звертаються до розкручених в Україні, Росії і за кордоном зрадників нашої держави", - пояснив він.

Він додав, що розмова з Гіркіним і Поклонською був не в інтересах України. Українські спецслужби не могли діяти так грубо, тому що в цих інтерв'ю не могло бути виграшних тем. Гордон ставив нібито навіть провокаційні питання. Але і Гіркін, і Поклонська відпрацьовували ту лінію, яка була узгоджена з Путіним і його спецслужбами. Як правило, вони доносять ту позицію, яка потрібна Кремлю, незалежно від того, які питання ставить журналіст.

Ініціатива під час інтерв'ю залишається у московських агентів. Вони висловлюють позицію, яка цікава Російської Федерації, але так, щоб її можна було подати нібито з незаангажованою точки зору і зацікавити нею, в першу чергу, українську аудиторію. Тому можуть звучати і якісь критичні заяви. Але важко уявити, що представники спецслужб Гіркін або Поклонська, які повністю залежні від них у всіх вимірах - особистому, політичному, фінансовому, службовому - давали якісь "неправильні" меседжі. Це б призвело до усунення їх від нинішніх занять, а можливо, представляло б для них і фізичну загрозу.

"Тому якщо хтось із наших спецслужб і давав санкцію на такі заходи, то він прорахувався. Тому що потрібно, щоб наша людина давала інтерв'ю нехай навіть і російським ЗМІ, але в виграшному для нас ключі. А в даний момент, я вважаю, що ми підіграли російським спецслужбам. Це інтерв'ю було недоречним. Гордона я знаю, як досвідченого журналіста, але ймовірно, він не оцінив ризики для України і вирішив показати себе професіоналом глобального рівня, здатним вести тонку гру", - додав Маломуж.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Це була спецоперація, яку провели росіяни - генерал України про інтерв'ю Гордона.