RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Статистика "бреше", це крах: з'явилося пояснення різкого падіння захворюваності COVID-19 в Україні

В Україні подають недостовірну статистику щодо захворюваності коронавірусом.

Про це розповіли "Апострофу" експерти в медицині.

Екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій розповів, що українці в основному не роблять безкоштовні ПЛР-тести, тому що результат потрібно чекати близько 10 днів. Платні роблять швидше, але не у всіх є на них гроші, тому люди відмовляються.

"Тому статистика, на мій погляд, не достовірна", - зазначив він.

Епідеміолог Катерина Сояк в свою чергу розповіла, що є багато нюансів зі статистикою. Народу показують тільки цифри, тому неможливо стверджувати, що допоміг карантин.

"Можливо, люди менше зверталися за допомогою, можливо, менше тестувалися або тести стоять в черзі", - сказала лікар.

Також свою роль зіграв природний плин епідемічного процесу, переконана завідуюча відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

"Приблизно 35% населення України вже перехворіло коронавірусом, але за різних, в тому числі, і об'єктивних причин, вони не потрапляють в статистику. Решта українців почали суворіше берегтися, тому поки буде зниження захворюваності", - підкреслила вона.

Заслужений лікар України Ольга Богомолець теж висловила думку, що потрібно почекати кілька тижнів, перш ніж робити які-небудь висновки.

"Коли епідемія розвивається, спочатку вона йде в фазі зростання захворюваності, а потім виходить в фазу плато. І це плато може зберігатися протягом декількох тижнів. Коливання статистики виявлення не є показниками, тому про якусь стабільну тенденцію говорити не можна. Ще пройшло недостатньо часу для того, щоб говорити про стабілізацію", - розповіла медик.

Джерела "Апострофа" в парламенті підкреслили, що система охорони здоров'я переживає крах через захворюваність коронавірусом. Але в той же час міністр охорони здоров'я заявляє, що все добре.

"Ситуацію зараз можна описати практикою реаніматологів: перед смертю у пацієнтів завжди поліпшуються аналізи. Падіння захворюваності на тлі зростання смертності і забитих стаціонарів, так і виглядає, як "поліпшення аналізів", - відзначило джерело в парламентському комітеті здоров'я нації.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Перед смертю аналізи поліпшуються: чому падіння статистики по коронавірусу - не привід для оптимізму.