RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Заочно заарештований Московським судом нацгвардієць Марків удостоєний державної нагороди

Старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа, якого напередодні Басманний суд Москви заарештував зачно, нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

У суботу, 12 грудня, у день Сухопутних військ України, з врахуванням клопотання Міністерства внутрішніх справ України, президент Володимир Зеленський підписав указ № 563/2020 про нагородження старшого сержанта Національна гвардія України Віталія Марківа орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

"Віталій Марків нагороджений за видатні особисті досягнення у державній та суспільній діяльності, зразкове виконання службового та громадянського обов'язку, високу професійність і вагомий внесок у захист прав і свобод громадян та інтересів України на міжнародному рівні", - наголошується в повідомленні.

Як відомо, нацгвардієць Віталій Марків був несправедливо засуджений до 24 років ув'язнення в Італії через смерть італійського журналіста Андреа Рокеллі, проте, зберігаючи військову честь і громадянську гідність, зумів довести свою невинуватість і здобути свободу. Глава держави особисто проводив перемовини щодо звільнення Віталія Марківа з представниками італійської влади.

"Українська держава і я особисто будемо завжди відстоювати права наших громадян та завжди допомагатимемо їм повернутися додому, в якій би частині світу вони не потрапили в біду. Ми будемо боротися за кожного нашого громадянина – це один з моїх базових принципів", – наголосив глава держави.

Як повідомляв "Апостроф", Україна зібрала незаперечні докази непричетності Віталія Марківа до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі, винним у якому його визнав італійський суд. За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, це була спланована провокація бойовиків "ДНР", в ході якої "підставили" українця.

Нагадаємо, 3 листопада Апеляційний суд Мілана повністю виправдав Віталія Марківа після того, як він провів в італійській в'язниці понад три роки за бездоказовим і необґрунтованим звинуваченням.