RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

День зимового сонцестояння: що не можна робити 21 грудня

У понеділок, 21 грудня, буде найкоротший день у році - День зимового сонцестояння і, відповідно, найдовша в році ніч.

"Апостроф" розповідає про низку астрономічних подій, які відбудуться 21 грудня, а також вірування, традиції і прикмети, пов'язані з Днем зимового сонцестояння.

У 2020 році у день зимового сонцестояння 21 грудня відбудуться кілька подій:

  • початок астрономічної зими;
  • перехід Сонця в зеніт в знаку Козерога;
  • початок збільшення тривалості світлового дня;
  • схід і захід Сонця в крайніх південних точках;
  • найкоротший день року і найдовша ніч года;
  • з'єднання Сатурна і Юпітера, яке відоме під назвою "Віфлеємська зірка".

День зимового сонцестояння вважається небезпечним часом, коли злі сили ходять по землі. У цей час наші пращури захищалися від зла за допомогою обрядів, майстрували обереги і вели себе обережно, щоб ненароком не накликати біду. Так, слов'яни в цей день відзначали Коляду (різдвяний Святвечір). Також в ці дні було прийнято ворожити, проводилися молодіжні ігри.

Після заходу сонця на головній площі поселення прийнято було розводити велике багаття. Вважалося, що це допоможе народитися новому сонця. Удома ж намагалися прикрашати ялиновими гілками. Слов'яни вважали, що в День сонцестояння з'являються злі духи. Вони приходять, щоб насититися живою енергією, а запах хвої їх відлякує.

В цьому році в День зимового сонцестояння також буде велике з'єднання Сатурна і Юпітера - найближче поєднання цих планет за останні 800 років. Через цю астрологічну подію можна очікувати зриву планів, втрати мотивації.

Що можна і не можна робити 21 грудня

У день зимового сонцестояння 21 грудня не варто перевтомлюватися, братися за складні справи і завдання.

Цей день можна назвати важким психологічно - через нестачу сонячного світла людині складніше прокидатися вранці, багато людей відчувають в грудні млявість і безпричинну втому, особливо в день сонцестояння.

Астрологи настійно радять не починати в цей день нових важливих справ і не ризикувати фінансово. Кожне рішення бажано приймати максимально виважено і обережно.

У давні часи наші предки від бід захищалися за допомогою вогню, розпалюючи великі багаття. У сучасному світі з цією метою можна використовувати свічки червоного і оранжевого кольорів.

Прикмети на день зимового сонцестояння

  • в день зимового сонцестояння можна збільшити урожай, якщо потрясти фруктові дерева.
  • в день зимового сонцестояння злі духи розгулюють по землі. Від них можна захиститися, якщо по всьому будинку розвісити обереги і хвойні гілки.
  • у цей день будь-яке бажання збудеться, якщо вірити в це і не завдавати нікому зла.
  • на зимове сонцестояння в будинку повинно бути число, інакше нечисть через поріг ступить і життя не дасть.
  • в цей день можна разом позбутися від усіх напастей, якщо викинути все сміття, а також спалити символічний список того, що потрібно залишити в минулому.
  • тим, хто в цей день сумує і печалиться, загрожують неприємності. Наші предки вірили, що затіяна в цей день суперечка, конфлікт або бійка виллються проблемами на весь рік.

Як повідомяв "Апостроф", планети Сонячної системи Юпітер і Сатурн вперше за 800 років наблизяться одна до одної на мінімальну відстань. Пік злиття прийдеться на 21 грудня 2020 року і його можна буде спостерігати в нічному небі.