У Різдвяні празники, які починаються вже на Святвечір, 6 січня, в Україні звучать колядки - пісні, якими прославляють народження Ісуса Христа, а також бажають один одному достатку і добра.
Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради
"Апостроф" нагадує про головні традиції коляди.
За традицією, в Україні починають колядувати вже на Святвечір, 6 січня, коли після того, як зійде перша зірка, за святковим столом з 12 пісними стравами збирається вся родина. З колядками в цей день заведено приходити до найближчих людей, найчастіше - родичів. Першими починають колядувати діти.
Колядників обдаровують грошима, цукерками, печивом або горіхами. Дорослих колядників часто запрошують до святкового різдвяного столу.
У день Різдва, 7 січня, колядують вже цілими компаніями. В цей час по домівках ходить вертеп - театралізоване дійство, під час якого його учасники показують сценки з біблійної історії про народження Христа. Акторам вертепу також прийнято давати гроші і солодощі, іноді - ковбасу, пампушки. У такий спосіб часто збирають пожертви на храм.
Колядники, зазвичай, ходять по домівках до 14 січня, після чого естафету у них переймають щедрувальники.
Раніше "Апостроф" нагадував, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівань.