RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Водохресний Святвечір 2021: які страви повинні бути на столі

У вівторок, 19 січня, православні святкуватимуть Водохреща, а 18 січня ввечері - Водохресний Святвечір. Його часто називають "Голодною" або "Бідною" (другою) кутею, адже в той день тримається піст.

"Апостроф" розповідає, які страви прийнято ставити на стіл у Водохресний Святвечір.

"Зіркою" вечері, як і в різдвяний Святвечір, є кутя.

"Голодна" кутя

Інгредієнти:

  • пшениця - 1 стакан
  • мак - 100 гр
  • волоські горіхи очищені - 1 стакан
  • родзинки - 100 гр
  • вода
  • мед за смаком

Спосіб приготування:

Попередньо потрібно промити і на ніч замочити пшеницю холодною водою. Знову промити, залити трьома з половиною склянками води і варити на слабкому вогні до м'якості, близько двох з половиною годин. Зберегти 100 мл відвару.

Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак дочиста.

Волоські горіхи порубати. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.

З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати в кутю мед і 100 мл відвару, в якому варилася пшениця.

Що ще має бути на столі у Водохресний Святвечір:

  • пісний борщ
  • пиріжки
  • вареники
  • компот із сухофруктів

Раніше "Апостроф" розповідав, чому в Хрещення прийнято занурюватися в ополонку і що потрібно знати про цю традицію.