У вівторок, 19 січня, православні святкуватимуть Водохреща, а 18 січня ввечері - Водохресний Святвечір. Його часто називають "Голодною" або "Бідною" (другою) кутею, адже в той день тримається піст.
"Апостроф" розповідає, які страви прийнято ставити на стіл у Водохресний Святвечір.
"Зіркою" вечері, як і в різдвяний Святвечір, є кутя.
"Голодна" кутя
Інгредієнти:
- пшениця - 1 стакан
- мак - 100 гр
- волоські горіхи очищені - 1 стакан
- родзинки - 100 гр
- вода
- мед за смаком
Спосіб приготування:
Попередньо потрібно промити і на ніч замочити пшеницю холодною водою. Знову промити, залити трьома з половиною склянками води і варити на слабкому вогні до м'якості, близько двох з половиною годин. Зберегти 100 мл відвару.
Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак дочиста.
Волоські горіхи порубати. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.
З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати в кутю мед і 100 мл відвару, в якому варилася пшениця.
Що ще має бути на столі у Водохресний Святвечір:
- пісний борщ
- пиріжки
- вареники
- компот із сухофруктів
Раніше "Апостроф" розповідав, чому в Хрещення прийнято занурюватися в ополонку і що потрібно знати про цю традицію.