RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ніхто не буде стільки платити: названо ключову проблему в роботі будинків для престарілих в Україні

Після пожежі в нелегальному будинку для літніх людей в Харкові, де 21 січня загинули 15 осіб, влада на законодавчому рівні ініціювала розробку нормативних актів для роботи подібних закладів.

Про те, що чекає дану ініціативу і що потрібно зробити для врегулювання роботи будинків престарілих, "Апострофу" розповів адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, державі варто не тільки контролювати, але й створити взаємовигідні умови для функціонування приватних будинків пристарілих.

"Зараз практично неможливо будинку престарілих працювати офіційно. Ви просто не виконаєте всі необхідні нормативи - і по пожежній безпеці, і по медичній ліцензії, і по інфраструктурі. Тут необхідна допомога держави. Якщо приватний підприємець сам займеться створенням будинку пристарілих з нуля і виконає всі норми, то вартість утримання однієї людини в такому закладі буде близько 90 тис грн на місяць, але хто буде платити такі гроші?", - каже адвокат.

У комітеті ВР з питань соціальної політики повідомили "Апострофу", що відповідний законопроект вже готується, однак деталей не розкрили.

Можливо, на засіданні Верховної Ради в п'ятницю, 29 січня, міністр соціальної політики Марина Лазебна дасть більше конкретики щодо пропонованих змін, коли буде виступати з доповіддю про тіньовий ринок надання соціальних послуг.

Про те, чому запустити легально будинки престарілих є складною процедурою, читайте в матеріалі "Апострофа": "Закон є, але про нього забули: чому в Україні горять будинки престарілих".