RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

День пам'яті 40 мучеників севастійських: чому в цей день печуть жайворонків

У понеділок, 22 березня, українці разом з іншими православними відзначають свято 40 мучеників Севастійських.

День сорока святих: заборони і прикмети 22 березня

"Апостроф" розповідає про історію свята та його традиції.

Історія

40 мучеників Севастійських - святі перших століть християнства, воїни доблесного війська. Ці люди відмовилися відректися від Спасителя і прийняли смерть від язичників в 313 році - вони замерзли в крижаному озері під наглядом жандармів.

Щоб вшанувати пам'ять мучеників, православні під час Великого посту печуть пісні булочки, які ласкаво називають "жайворонками". Випічка символізує душі мучеників, які летять до Ісуса.

Готових пташок наші предки "садили" на вікно, а частину з них віддавали дітям для їх забав. Люди, шануючи традиції, за допомогою випічки "заклинали весну" - "жайворонків" чіпляли на довгі прути, несли на найвищу гору і кричали: "Весна-красна, на чому прийшла?".

Рецепт "жайворонків"

Щоб приготувати тісто, знадобиться 2 кг борошна, 50 г дріжджів, 250 г рослинного масла, 1 ст. цукру, 0,5 л води, щіпка солі. З теста треба розкатати валик і порізати його на невеликі шматочки по 100 гр. Пізніше їх розгортаємо в джгути, зав'язуємо вузлом і надаємо відповідну форму птахів.


Для крилець "жайворонків" тісто потрібно тонко розкатати, вирізати необхідні частини, надрізати пір'ячко, змастити чаєм і додати очі з родзинок.