RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Наскільки ефективна проти нових мутацій COVID-19 вакцина Covishield: пояснення медиків

Коронавірус стрімко мутує - вже виявлено низку його варіантів. Експерти розповіли, чи є сенс у цьому випадку вакцинуватися і чи вакцина Covishield, якую проводять щеплення в Україні, є ефективною.

За ліцензією AstraZeneca: яку вакцину вводять українцям і наскільки вона безпечна

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Дослідження показали, що є перехресна чутливість нових штамів до вакцин. Відповідно, вакцини працюють і щодо інших генетичних варіантів вірусу. Так, ефективність їх може бути нижчою, але вони мають захисні властивості", - відзначає завідувач лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев

"Вакцинація ефективна. Дані періодично змінюються, але можна орієнтуватися на ефективність вакцини від 70 до 90%. Точно поки сказати не можна. Британський штам досить поширений в Європі та Ізраїлі", - додає лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Вакцина Covishield показала свою ефективність проти нових штамів коронавірусу.

"Відразу почали досліджувати - чи ефективна ця вакцина проти нового штаму. І було показано переконливі дані, що вона не менш ефективна як щодо нових, так і щодо старих штамів. Нам в цьому плані пощастило - вакцина працює. Країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наше завдання, як можна більше людей направляти на вакцинацію ", - розповів професор інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко.

При цьому не виключено, як зазначає експерт, що може з'явитися штам коронавірусу, проти якого вакцина буде неефективна. В такому випадку повториться історія з щорічним "перевинаходом" вакцини від грипу.

"Якщо раптом новий варіант вірусу торкнеться послідовність, якою "вчать" імунну систему за допомогою вакцини, то цю послідовність можна змінити і зробити нову вакцину, - пояснює Досенко. - Але зараз країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наша задача, як можна більше людей направляти на вакцинацію".

Про те, в чому головна небезпека коронавірусу, читайте в матеріалі "Апострофа": "Новий смертельний штам в Україні: чи зможе індійська вакцина перемогти заразу".